Diplomacia upokojuje dovolenkárov

Po výbuchu v Burgase sú prísnejšie kontroly aj na letisku v Bratislave. Inak tam však život funguje normálne. Ľudia sa snažia nemyslieť na to, že by im mohlo hroziť nejaké nebezpečenstvo. Tak ako po anglicky hovoriaci pár, ktorý vo štvrtok čakal na odlet domov. "Nič z toho si nesmiete pripúšťať," hovorí svoj recept na strach.

19.07.2012 14:16 , aktualizované: 19:48
letisko Foto:
Bezpečnostné opatrenia sprísnilo aj bratislavské letisko.
debata (1)

Turistka smerujúca na Sardíniu síce priznala, že lietania sa bojí, ale rieši to tak, že myslí len na pozitívne veci. „Chcem len pokojnú dovolenku a žiadnych teroristov,“ skonštatovala. Aj starší manželský pár, ktorý sa vybral na dovolenku do tuniského Monastiru, má obavy. „Chceme si však oddýchnuť, tak myslíme len na to,“ povedali.

Dvojica mladých mužov, ktorá sa vybrala do Egypta, je presvedčená, že ak „chcete vidieť svet, musíte s takým niečím rátať, všeličo sa už dnes deje“.

Cestovné kancelárie zatiaľ dúfajú, že udalosti z Burgasu ľudí od dovoleniek neodradia a nechystajú ani zmenu svojej politiky voči Bulharsku.

„Nemáme dôvod na zmenu politiky voči Bulharsku. Bohužiaľ, takéto útoky, dokonca svojimi dôsledkami oveľa závažnejšie, sa diali v minulosti aj v iných krajinách Európskej únie,“ hovorí Anita Oravcová z CK Alfa Travel, ktorá sa špecializuje na zájazdy do Turecka a Bulharska.

Podobne sa vyjadruje aj Ivan Šidla z cestovnej agentúry Invia.sk, ktorý taktiež dodáva, že stornovanie zájazdov zatiaľ nezaznamenali. „Za rizikové by som považoval krajiny, ktoré postihuje vojna, alebo iný dlhotrvajúci konflikt,“ dopĺňa a spresňuje, že žiadny z približne 150 klientov agentúry, ktorí sú práve teraz v Bulharsku, „nemá potrebu návratu pre pocit ohrozenia alebo z podobného dôvodu“.

„Veríme, že incident neovplyvní negatívne tohtoročnú letnú sezónu,“ hovorí Mária Gallová z cestovnej kancelárie Satur.
Dovolenkárov plánujúcich oddych v Bulharsku upokojovalo vo štvrtok aj ministerstvo zahraničných vecí, ktoré vyhlásilo, že krajinu ani po útokoch nepovažuje za nebezpečnejšiu. V prípade, ak by sa niečo podobné opakovalo aj v iných letoviskách, odporúča turistom riadiť sa najmä miestnymi úradmi.

„Popritom odporúčame čo najskôr kontaktovať náš zastupiteľský úrad v danej krajine, ktorý – spolu s ďalšími kompetentnými miestami vrátane ústredia ministerstva a na základe získaných informácií – situáciu vyhodnotí a prijme adekvátne opatrenia,“ uviedla hovorkyňa rezortu Renáta Goldírová.

Aj keď rezort zahraničia o bezpečnostnej situácii vo svete pravidelne informuje či vydáva výstrahy a odporúčania nevycestovanie do niektorých krajín, kontakt so Slovákmi v nepokojných regiónoch je vraj často problémový. O spoluprácu preto žiada aj cestujúcich. „Náš rezort opakovane a jednoznačne odporúča turistom, aby sa pred cestou registrovali na webovej stránke ministerstva,“ dodáva Goldírová.

Kam najviac cestujú Slováci
Chorvátsko 127 500 20,6 %
Turecko 82 465 13,3 %
Grécko 73 715 11,9 %
Bulharsko 63 592 10,3 %
Taliansko 53 121 8,6 %
Egypt 46 942 7,6 %
Španielsko 29 856 4,8 %
Rakúsko 27 135 4,4 %
Tunisko 22 136 3,6 %
Francúzsko 13 070 2,1 %
ostatné 79 223 12,8 %
Zdroj: Štatistický úrad SR
1 debata chyba