Žitný: V právnych systémoch globalizácia neplatí

Bezpečnostný analytik Milan Žitný predpokladá, že Belize nebude mať záujem vydať Mella.

20.07.2012 15:00
debata (7)

Je reálne, že sa dosiahne vydanie Mella na Slovensko?
Je to možné, proces tam ešte nie je skončený. Počkáme na rozhodnutie súdu. Ak ho nevyhostia, bude sa pokračovať v jeho monitoringu.

Ktorý moment mohol byť zatiaľ v tejto kauze dôležitý?
Pátrací policajný útvar vedel, kde Mello je, ale niekto to evidentne vyniesol. Je nepravdepodobné, že by si slovenské médiá všimli v nejakých miestnych obskúrnych novinách na Belize, že tam bol zadržaný Mello. Buď unikla informácia z ministerstva vnútra, alebo z policajného prezídia a až potom boli upozornení, čo sa tam odohralo. Niekto teda chcel, aby sa to zmarilo.

Slovenská strana má zrejme naštudovaný tamojší právny systém a vie odhadnúť, či je možné vydanie dosiahnuť.
Iste, ale možnosť vydania je veľmi málo pravdepodobná. Slovensko nemá s Belize zmluvu o vydávaní a táto krajina žije z podobných typov ľudí. Prečo by ho mali na Slovensko vydávať a oznamovať všetkým podobným, že im tam ruže nepokvitnú, aby si zobrali svoje peniaze a išli preč. To určite nebudú robiť.

Nezaváži, z akých skutkov je obvinený a z niektorých už aj obžalovaný?
Nie, prečo? Jedna možnosť by tam bola, že Belize by nám vyšlo v ústrety, že niekedy v budúcnosti, keď to budú potrebovať, oplatíme im to rovnakou ústretovosťou. Kedy však bude Belize potrebovať takúto ústretovosť od Slovenska? Nikdy. To je ďalší dôvod, prečo nie.

Sme pod kuratelou EÚ, nebolo by vhodné využiť diplomatické styky cez Brusel, aby sa váha Slovenska zvýšila?
Spomeňme si na prípad Viktora Koženého. Aj Bahamy patria pod Commonwealth britského kráľovstva a nevydali ho. USA brutálne tlačili na Bahamy aj na partnerov v Británii a nepomohlo to. To je ďalší dôvod, že Belize nebude mať záujem na vydaní Mella.

Možno dnes povedať, že Belize bolo pre Mella plánovaným cieľom pobytu?
Neviem, ale počet možností nemal veľký. Ešte, povedzme, ostrov Nauru.

Dal Mello návod ľuďom, ktorí sa chcú vyhnúť dosahu justičných orgánov, ako postupovať?
Všetci, ktorí sa potrebujú takému niečomu vyhnúť, to predsa vedia, kde sú také destinácie, ktoré im poskytnú dostatočnú ochranu. Ľudia, ktorí majú nejakú špinu za nechtami, sa v tomto svete veľmi dobre orientujú.

Hoci je svet globalizovaný, ako je možné, že existujú miesta, kde sa dá skryť pred spravodlivosťou?
Svet je globalizovaný v odblokovaní ekonomických bariér a sčasti v pohybe pracovnej sily napríklad veľký trh EÚ. Čo sa týka právnych systémov, tam sa žiadna globalizácia neudiala. Práve preto budú takéto prekážky. Svet nie je zjednotený politicky, je globalizovaný z veľkej časti ekonomicky.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba