Rómovia rozdelili Matoviča a Hlinu

Názory ako riešiť otázku rómskej problematiky rozdelili poslancov hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča a Alojza Hlinu. Hoci líder OĽaNO rešpektuje postoje člena svojho hnutia, s jeho návrhom sa podľa vlastných slov nestotožňuje. Hlina totiž podľa neho navrhuje jedno riešenie, kým Matovič by uprednostnil komplexný balíček 20 až 30 zmien.

23.07.2012 11:37
Hlina, Matovič Foto:
Poslanec z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Alojz Hlina a šéf hnutia Igor Matovič
debata (47)

„V akejkoľvek rodine, keď sa dvaja ľudia pozerajú na jeden problém, môžu dospieť k rozličným opatreniam. My od začiatku prezentujeme, že naším cieľom nie je umelá názorová jednota, ale hľadanie pravdy, možno aj pri názorovej nejednotnosti, konfrontácii, niekedy hádke a polemike o nejakých navrhnutých riešeniach,“ komentoval názorový rozkol Matovič. Spolu s ním závery akcie Tour de Roma hodnotil rómsky poslanec OĽaNO Peter Pollák. Obaja v posledných dňoch spolu s Hlinom osobne navštívili niekoľko rómskych osád.

Dvojica zhrnula svoje zistenia do 14 bodov, z ktorých majú vyplývať následné riešenia. Medzi nimi je zlé nastavenie sociálneho systému či nedostatočná výchova rómskych detí. Ako príklad uviedli, že v tomto roku do prvého ročníka nastúpi na Luníku IX 400 detí, kým do deviateho len šesť.

„Za stav, ktorý sme videli, nie je zodpovedný nikto iný ako politici. Politici dlhých 22 rokov svoju neschopnosť kryjú uplácaním ľudí v osadách sociálnymi dávkami. Sociálny systém Rómovia nezneužívajú, len využívajú systém, ktorý nastavili politici,“ zhrnul Matovič.

Na základe svojich zistení plánujú matovičovci predstaviť rozsiahly komplex riešení. Predtým, ako ho budú medializovať, však o ňom chcú diskutovať s vládnym Smerom, aby preň získali podporu.

Sociálni demokrati už dávnejšie napríklad avizovali, že zvažujú výmenu na poste vládneho splnomocnenca pre rómske komunity. Jeho úrad sa má navyše presunúť na východ, pravdepodobne do okolia Spišskej Novej Vsi. Matovič priznal, že medzi OĽaNO a sociálnymi demokratmi došlo k „neoficiálnym oťukom“ ohľadom rómskej problematiky, avšak dosadenie svojho kandidáta na post splnomocnenca podľa neho vôbec nie je cieľom hnutia.

47 debata chyba