Sokol odmietol obvinenia a tvrdí, že Bezák o všetkom vedel

Emeritný trnavský arcibiskup Ján Sokol odmieta, že by pochybne poslal milióny eur občianskemu združeniu, ktoré zastupuje jeho synovec. Sokol vo vyhlásení pre médiá vysvetlil, že jeho priatelia - bezdetní manželia z USA, v testamente rozhodli, že svoj majetok odkážu na charitatívne ciele. Sokol spolu s ďalšími troma kardinálmi bol podľa vlastných slov poverený rozdelením každoročných výnosov z dedičského fondu a dozorovaním nad použitím týchto financií.

23.07.2012 16:11
debata (53)

Keďže jedným zo zámerov bolo postaviť domov pre dôchodcov a starých ľudí, bolo založené občianske združenie a účet v banke, na ktorý po začatí stavby previedol 20 miliónov korún, vysvetľoval ďalej Sokol. Proces výstavby domova bol podľa neho otvorený a transparentný. „O všetkých týchto skutočnostiach bol informovaný môj nástupca, ktorý všetky vysvetlenia bez výhrad prijal,“ napísal Sokol.

Podľa trestného oznámenia audítorky nebola táto 20-miliónová transakcia zaznamenaná v účtovníctve. „Obrátila som sa na vedenie arcidiecézy, či má bližšie informácie,“ napísala audítorka. Diecéza jej predložila darovaciu zmluvu, podľa ktorej mali byť peniaze pre občianske združenie Metropolitánik. Darovacia zmluva nebola zaprotokolovaná v účtovníctve. „Podľa informácií od vedenia diecézy ju dodatočne predložil emeritný arcibiskup Ján Sokol,“ tvrdila audítorka.

Audítorka vyhodnotila ako podozrivú aj transakciu pri predaji pozemku cirkvi na Zlatých pieskoch v Bratislave spoločnosti Tesco. Za pozemok mala firma zaplatiť v dvoch splátkach v rokoch 2005 a 2009. V prvom prípade išlo o 3,6 milióna libier poukázaných na účet cirkvi v Citibank, ktorý nebol vedený v oficiálnom účtovníctve.

„Celá transakcia bola rozdelená na kúpnu cenu a finančný dar cirkvi,“ napísala audítorka. Z dokumentov predpokladala, že dar poslali na účet do Vatikánskej banky. Vlastníkom účtu bol Ján Sokol a podľa audítorky vyhlásil, že je jeho súkromným majetkom.

Z tohto účtu neskôr prišlo 339 000 dolárov na účet Unicredit Trnavskej arcidiecézy. Či išlo o celú darovanú sumu, nie je zrejmé.

Sokol v stanovisku tvrdil, že celá transakcia prebehla transparentne a podľa zákona a bola riadne schválená a dozorovaná Ministerstvom financií SR.

53 debata chyba