Maďarsko vydalo na Roháča ďalší zatykač

Maďarskí vyšetrovatelia vydali na slovenského občana Jozefa Roháča ďalší medzinárodný zatykač. Ten tentoraz súvisí s prípadom vraždy mediálneho magnáta Jánosa Fenya v Budapešti v roku 1998, informoval denník Magyar Nemzet.

26.07.2012 13:39
Jozef Roháč Foto:
Jozef Roháč.
debata (3)

Slovenské úrady zatkli Roháča ešte 18. februára na základe medzinárodného zatykača a v polovici apríla ho vydali do Maďarska.

Roháč strávil dva roky v maďarskej väznici za pokus o vraždu podnikateľa Zoltána Seresa. V júni 1997 sa ho snažil zabiť bombou na diaľkové ovládanie, tá však zlyhala. Roháčovi pripisujú aj účasť na bombovom útoku v centre Budapešti z júla 1998, ktorý si vyžiadal štyri obete, za čo ho však ešte neodsúdili.

Práve s týmto prípadom súvisí najnovší zatykač zo strany budapeštianskych orgánov. Maďarské úrady sa taktiež domnievajú, že skupina pod Roháčovým vedením je zodpovedná aj za útoky na centrálu politickej strany Fidesz a obydlia dvoch členov parlamentu, ktoré sa odohrali na jar a v lete 1998 rovnako v Budapešti.

Na Slovensku bol v minulosti Roháč obvinený z vraždy Róberta Remiáša. Tomu v roku 1996 vybuchlo auto v bratislavskej Karlovej Vsi. Trestné stíhanie však v roku 2006 zastavili. Roháč sa preslávil ešte za komunizmu, keď sa mu ako prvému trestancovi podarilo utiecť z najstráženejšej ilavskej väznice.

3 debata chyba