Kaliňák predstavil zmeny v zákone o verejnom obstarávaní

Bezprecedentnú transparentnosť a rýchlejšie nakupovanie si sľubuje minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) od svojej novely zákona o verejnom obstarávaní. V priebehu budúceho roka by chcel do praxe dostať 15 návrhov, ktoré podľa neho umožnia sledovať štátne zákazky od počiatočného nápadu, cez realizáciu, platby až po vyhodnotenie kvality.

30.07.2012 16:34
debata (8)

„Rušíme rokovacie konanie bez zverejnenia,“ vyhlásil Kaliňák. S výnimkou nákupu zbraní či vojenského materiálu by mali byť všetky nákupy štátu zverejnené. Napríklad tovary v nízkych hodnotách by sa po novom mohli nakupovať na elektronickom trhovisku, kde potenciálni dodávatelia predložia svoje ponuky a ministerstvo si z nich vyberie. Podľa nového zákona by sa zákazky nemali hodnotiť len podľa ceny výrobku, ale posudzovať sa bude napríklad aj cena servisu či náhradných dielov. Hlavným kritériom bude ekonomicky najvýhodnejšia ponuka.

„V prípade rámcových zmlúv, ktoré sa uzatvárajú na niekoľko rokov, požadujeme, aby v prípade, že klesne cena, bola povinnosť na ňu reagovať,“ vysvetlil Kaliňák. Naopak to podľa neho platiť nebude. Teda aj v prípade, že sa ceny tovarov zvýšia, dodávateľ ich bude musieť štátu dodať za takú cenu, akú pôvodne deklaroval. Dodávateľské firmy by po novom mali byť hodnotené.

„Kvalitní dodávatelia budú odmeňovaní, tí ktorí nebudú dodávať na čas alebo budú podvádzať, bude im hroziť zákaz účasti na verejných obstarávaniach,“ povedal minister. Jeho novela by zároveň mala zaviesť prísny zákaz zmluvných dodatkov. Ak by dodávateľ požadoval od štátu viac peňazí, musel by mu jeho nárok odobriť súd. Kaliňák tým chce zabrániť desiatkam dodatkov, aké boli napríklad pri zmluvách na výstavbu diaľnic.

V ústrety podnikateľom chce minister vnútra vyjsť tým, že každý, kto o to požiada, bude vopred informovaný o štátnych nákupoch. Od toho si sľubuje viac účastníkov v súťaži o zákazky aj nižšie ceny. Novela zákona by mala zaviesť model na určenie neobvykle nízkej ceny. Kaliňák navrhuje, aby za ňu bola označená ponuka s cenou, ktorá bude o 30 až 40 percent nižšia ako priemer ostatných ponúk a o 15 percent nižšia ako druhá najlacnejšia. Chce však o tom diskutovať.

Novela zákona o verejnom obstarávaní má zaviesť strategické zákazky. Podľa Kaliňáka ide o projekty, u ktorých nie je zrejmá ich konečná cena. Pri nich by štát oslovil skúsené firmy v odvetví a svoj zámer zverejnil. Do procesu by sa potom mohli zapojiť aj ďalší záujemcovia. Kaliňák tvrdí, že novelu zákona predložil do verejnej diskusie a bude čakať na pripomienky. Koncom augusta by sa novela mala dostať do legislatívneho konania a v septembri do parlamentu. Platiť by mala od nového roka.

8 debata chyba