Parlament bude voliť nového šéfa RTVS v stredu

Poslancov parlamentu čaká voľba nového generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) v stredu.

31.07.2012 12:14 , aktualizované: 15:08
debata

Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer) zvolal na stredu 1. augusta o 9:00 piatu schôdzu parlamentu s jediným bodom programu – Návrh na voľbu generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska. Agentúru SITA o tom informovala Kancelária Národnej rady SR.

Poslanci budú nového šéfa spojeného verejnoprávneho média vyberať spomedzi 11 kandidátov v tajnej voľbe, parlamentnému plénu to v pondelok 30. júla odporučil po vypočutí kandidátov Výbor NR SR pre kultúru a médiá. Výbor ďalej odporúča, aby bol zvolený ten kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu hlasov. V prípade, že v prvom kole nezíska žiaden z navrhovaných kandidátov nadpolovičnú väčšinu hlasov, uskutoční sa opakovaná voľba generálneho riaditeľa.

Do opakovanej voľby postupujú dvaja kandidáti, ktorí v prvom kole neboli zvolení a získali najvyšší počet hlasov. Pri rovnosti počtu hlasov postupujú všetci kandidáti, ktorí majú rovnaký najvyšší počet hlasov. Medzi kandidátmi sú: Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Štefan Dlugolinský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Marián Ostatník, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Iľja Ruppeldt a Jozef Zima. Funkčné obdobie generálneho riaditeľa RTVS je päť rokov a funkcie sa ujme deň nasledujúci po zvolení v NR SR.

Opozícia chce na schôdzi oznámiť svoj postoj 

Opozícia sa zúčastní na schôdzi k voľbe generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), ktorú predseda parlamentu Pavol Paška zvolal na stredu 1. augusta.

„Oznámime na schôdzi náš postoj, to je naša vzájomná dohoda, nechajte sa prekvapiť. Dohodli sme sa na tom, že na schôdzi sa zúčastníme a na základe jej priebehu oznámime stanovisko,“ povedali po rokovaní opozičných strán podpredseda SaS Daniel Krajcer a predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič. „Rokovací poriadok dáva veľa možností,“ priblížil Viskupič v súvislosti s možným postupom opozičných subjektov.

Krajcer za seba a poslanecký klub SaS zároveň potvrdil, že nemajú záujem zúčastniť sa na hlasovania. „Som presvedčený, že je veľká pravdepodobnosť, že došlo k nezákonnému odvolaniu,“ konštatoval podpredseda SaS.

Podľa opozície bola generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková odvolaná v rozpore so zákonom. Opozícia v piatok 27. júla vyzvala Smer, aby sa do rozhodnutia Ústavného súdu SR vo veci zákonnosti odvolania M. Zemkovej zdržal voľby nového generálneho riaditeľa.

debata chyba