Mika: Verím, že rozhodla moja odbornosť a skúsenosti

"Musím byť ambiciózny, inak to nemá zmysel," povedal Pravde Václav Mika, ktorého parlament v stredu zvolil za nového generálneho riaditeľa RTVS.

02.08.2012 12:04
Václav Mika Foto:
Novozvolený šéf RTVS Václav Mika.
debata (4)

S vaším najväčším konkurentom Jaroslavom Rezníkom ste pred voľbou mali vyrovnané šance. Čo podľa vás rozhodlo, že si poslanci vybrali vás?
Verím, že odbornosť a skúsenosť z mojej mediálnej praxe, najmä televíznej. Myslím si, že televízia je veľmi špecifický a veľmi odborný fenomén a treba ho poznať.

Čo urobíte ako prvé?
Stretnem sa s Radou RTVS a manažmentom. Dohodneme si nejaký postup. Medzi prvými vecami, do ktorých sa pustím, budú, pochopiteľne, analýzy. Chcem vedieť všetko, napríklad o štruktúre programu, najmä televízie.

Prepustíte z RTVS svoju predchodkyňu Miloslavu Zemkovú, ktorá je i po odvolaní z postu riaditeľky stále zamestnankyňou verejnoprávneho média?
Dám vedieť, keď sa s ňou stretnem. Zatiaľ nemám nejaké plány, že prvé, čo urobím, bude prepúšťať pani Zemkovú.

Akých ľudí si do RTVS privediete?
Zatiaľ to nechcem povedať. Určite nie. Najskôr sa stretnem s ľuďmi, ktorí v tej inštitúcii pracujú, s manažmentom a Radou. Až potom sa budem rozhodovať, akým spôsobom to riešiť a aké sú priority personálneho obsadenia manažmentu.

Pri prezentácii projektu ste si položili dosť vysoké ciele. Výkon Jednotky by ste chceli zvýšiť o 20 percent, Dvojky dokonca až o 50. Kedy to bude reálne?
V budúcom roku to vidím ako reálne. Je to ambiciózne, ale ja musím byť ambiciózny. Inak to nemá zmysel.

Aj v stredu počas voľby zaznelo plno výčitiek z politických tlakov a ovplyvňovania verejnoprávnych médií. Môžete zaručiť, že týmto tlakom odoláte?
Mám takú ambíciu. Doteraz sa mi to darilo a verím, že to tak bude i naďalej.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Václav Mika #Rozhlas a televízia Slovenska