Politológ Baránek: V Smere je pnutie

V Smere je podľa analytika Jána Baránka pnutie. Odzrkadlilo sa to na tohtotýždňových tajných hlasovaniach v Národnej rade SR pri voľbe generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) a členov Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN).

04.08.2012 11:46
Ján Baránek Foto:
Ján Baránek je majiteľom a konateľom agentúry Polis Slovakia.
debata (131)

„Prebiehajú mocenské zápasy vplyvových skupín a toto môže byť jeden z vonkajších prejavov,“ povedal. Podľa neho má poslanecký klub Smeru príliš veľa zákonodarcov, ktorí sú rozdelení medzi vplyvové skupiny a „nie na všetkom sa nájde zhoda“.

Všetci poslanci Smeru by si mali podľa Baránka uvedomiť, že bez Roberta Fica sú ako v minulosti HZDS bez Vladimíra Mečiara. „Je to limitované Ficovou osobou. Smer je strana, ktorá stojí a padá s Ficom, ako v minulosti HZDS. Predpokladám , že si tieto limity aj uvedomujú,“ konštatoval.

Komplikácia sa týka podľa Baránka len tajných hlasovaní. Nepredpokladá, že by sa to prejavilo pri verejných hlasovaniach. „Nabrať odvahu postaviť sa proti predsedovi nebude tak skoro možné. Pri tajných voľbách je odvaha znásobená spôsobom hlasovania,“ zdôraznil.

Poslanecký klub Smeru má 83 členov. Nový riaditeľ RTVS Václav Mika v tajných voľbách získal podporu 74 z 95 prítomných zákonodarcov. Voľby členov Správnej rady ÚPN boli neúspešné, ani jeden zo siedmich kandidátov nezískal dostatočnú podporu poslancov. Za kandidátov Smeru Jána Hrubého a Romana Lebedu v druhom kole hlasovalo 66 respektíve 68 zo 144 prítomných poslancov, v prvom kole minulý týždeň ich zo 145 prítomných poslancov podporilo 60 respektíve 59 zákonodarcov. Nové voľby sa uskutočnia pravdepodobne v septembri.

131 debata chyba