Vyšetrovanie pádu budovy v 3nity pokračuje, neobvinili zatiaľ nikoho

Vyšetrovanie júlového pádu päťpodlažnej budovy v bratislavskom komplexe 3nity naďalej pokračuje, polícia doteraz neobvinila v tejto súvislosti žiadnu osobu.

06.08.2012 19:15
debata (13)

„Vyšetrovanie v tejto veci naďalej pokračuje, v súčasnosti vykonávame výsluchy osôb, ktoré sa podieľali na realizácií predmetnej stavby. Z doposiaľ vykonaných úkonov nebolo možné vzniesť obvinenie voči konkrétnej osobe, pre zistenie presnej príčiny pádu stavby je potrebné si počkať na výsledky znaleckého skúmania z odboru stavebníctva,“ uviedla dnes na otázku TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Tatiana Kurucová.

K pádu došlo v nedeľu 1. júla a našťastie pri ňom neutrpela poranenia a ani nezahynula žiadna osoba. Polícia následne začala trestné stíhanie.

„V tejto súvislosti začal vyšetrovateľ Policajného zboru trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Do konania bol pribratý znalec z odboru stavebníctva za účelom zistenia príčin pádu stavby. Za uvedený skutok hrozí v zmysle Trestného zákona trest odňatia slobody na dva až päť rokov,“ uviedla v pondelok 2. júla hovorkyňa Kurucová. Príčina zrútenia päťpodlažnej budovy na rohu ulíc Plynárenská a Jarabinkova je teda nejasná. Pád objektu spôsobil iba škodu na majetku. Objekt bol hneď po páde zaistený a monitorovaný záchrannými zložkami.

Podľa slov veliteľa zásahu Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) nedošlo k zraneniam a nebola ani narušená statika obytného domu Veža 1 v rezidenčnom komplexe 3nity. Evakuovaní obyvatelia sa mohli už v ten deň vrátiť do svojich bytov. Plynárenská ulica bola dlhší čas neprejazdná.

Ako priblížil Miroslav Godor, príslušník SBS v skladoch na Plynárenskej ulici, najprv sa ozvala veľká rana. „Potom bolo počuť rinčanie skla, ktoré sa roztrieštilo až na druhý koniec ulice. A potom sme videli len obrovský kúdoľ prachu, ktorý sa rozvíril až nad výšku stromov pri ceste,“ povedal v nedeľu 1. júla.

Zrútená budova medzi už obývanou výškovou budovou Veža 1 a rozostavanou budovou Veža 2 v komplexe 3nity mala tri podzemné podlažia – garáže, a dve nadzemné podlažia, na vrchu malo byť údajne wellnesscentrum. Objekt podľa veliteľa zásahu nebol ešte skolaudovaný.

Stavba sa zrútila krátko po 08.00 h. Na miesto hneď vyrazili tri hasičské autá a jedna hasičská sanitka. Miesto zabezpečila aj polícia, ktorú o 08.15 h kontaktoval miestny obyvateľ s tým, že z novostavby vypadli okná.

Investor zrútenej budovy na bratislavskej Plynárenskej ulici začne ihneď po skončení vyšetrovania možných dôvodov narušenia statiky s opravou poškodenej časti. „Bude uvedená do pôvodného stavu podľa projektu,“ informovala v nedeľu 1. júla Iveta Adamcová z developerskej skupiny Vara Group.

Poukázala na to, že momentálne najdôležitejším krokom je zistenie rozsahu poškodenia a zaistenie bezpečnej prevádzky. „Poškodená rozostavaná budova je funkčne samostatná a neovplyvňuje statiku postavených veží. Najväčšia škoda vznikla v oblasti wellness centra, ktoré bolo vo výstavbe, a čiastočne aj na parkovisku nachádzajúcom sa pod wellness centrom,“ priblížila.

Následne sa v tejto súvislosti objavil e-mail, ktorého anonymný autor tvrdí, že pád budovy spôsobilo porušenie stavebných technológií. Napísal portál sme.sk 17. júla. Developer sa však ohradil, že ide o klamlivé informácie. Autor mailu tvrdí, že pád neskolaudovanej budovy spôsobilo poddimenzované vystuženie nosnej konštrukcie stavby a rovnako nedostatočná kvalita betónovej zmesi, ktorá sa mala údajne riediť vodou. To všetko sa podľa mailu malo diať na príkaz vedúceho pracovníka spoločnosti, ktorá nosnú konštrukciu stavala. Stavebný dozor mal podľa autora o týchto skutočnostiach dokonca informovať aj nadriadených údajne vinného pracovníka.

13 debata chyba