Kaliňák by Mella videl radšej v našom väzení

Väznenie Karola Mella v Belize pre porušenia tamojších zákonov Slovensku nebude stačiť. Ministerstvo vnútra aj po jeho piatkovom prepustení a následnom opätovnom zadržaní v stredoamerickom štáte tvrdí, že prioritou zostáva Mellov prevoz domov.

13.08.2012 08:11
Karol Mello, Belize Foto:
Karol Mello počas zadržania políciou v Belize 11. júla.
debata (4)

„Budeme pokračovať v úsilí dostať ho na Slovensko, aby bol súdený za tie činy, za ktoré je stíhaný u nás,“ reagoval na posledné udalosti v kauze minister vnútra Robert Kaliňák.

Belizský súd v piatok rozhodol, že doterajšia väzba pre porušenia imigračného zákona bola nezákonná a Mella pustil na slobodu. Krátko na to ho však znova zatkli a odviedli späť do cely. Tentoraz čelí obvineniam z falšovania pasu a krivej prísahy. Dopustiť sa ich mal ešte v septembri, keď sfalšoval dátum platnosti svojho pasu a klamal pri žiadosti o udelenie trvalého pobytu v Belize. Keďže podľa miestnych zákonov majú tieto činy v prípade cudzincov závažnú povahu, Mello by za ne mohol ísť do väzenia až na 14 rokov.

„Je jasné, že tieto obvinenia boli vznesené, aby sa nimi legitimizovalo väznenie, ktoré bolo podľa rozhodnutia súdu doteraz protizákonné,“ reagoval Mellov advokát Andrew Marshalleck pre portál belizskej televízie Channel 5.

Ako v piatok podľa agentúr uviedol sudca Oswald Legall, je mu „jasné, že hlavným dôvodom, prečo sa Mello zdržuje v Belize, je vyhnúť sa obvineniam z vrážd na Slovensku, no vydanie musí prebehnúť zákonne“. Zároveň dodal, že v tomto prípade Mello nemôže byť prepustený ani na kauciu, keďže je predpoklad, že by sa pokúsil o útek.

Aj keď súd s najhľadanejším Slovákom by mal pokračovať už o týždeň v pondelok, postup slovenskej strany je naďalej otázny. Slovensko totiž s Belize nemá podpísanú vzájomnú zmluvu o vydávaní, hoci pomôcť by mohol fakt, že táto krajina je členom Interpolu, ktorý na základe medzinárodného zatykača po Mellovi pátral.

Advokát Marshalleck už avizoval, že na nadchádzajúcom procese chce proti vyhosteniu údajného bosa podsvetia namietať porušením práv Mellovho syna, ktorý je občanom Belize. Slovák ho má s herečkou Zuzanou Marošovou, s ktorou sa na úteku zosobášili.

Na Mella je v súčasnosti vydaný medzinárodný zatýkací rozkaz za vraždu bieleho koňa Jozefa Gudábu, ktorá sa mala stať v roku 2003 v Bojnej. V nej je obvinený spolu s ďalším hľadaným Slovákom Viliamom Mišenkom. Zatýkací rozkaz vydal Okresný súd v Nitre vlani v júli. Pred mesiacom k nemu pribudol aj ďalší, vydaný Špecializovaným trestným súdom v Pezinku, a to pre obvinenie z vraždy šéfa sýkorovcov Petra Čongrádyho v roku 2004.

Polícia stredoamerického štátu zadržala Mella náhodou, a to 11. júla, keď sa pri náhodnej kontrole legitimoval falošnými dokladmi. V rukách Interpolu skončil necelý rok a pol po tom, čo ho slovenský súd musel pre svoju chybu prepustiť na slobodu, pretože o jeho väzbe rozhodoval nezákonný sudca.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba