Hedvigu Malinovú nebudú pozorovať v ústave, rozhodol súd

Duševný stav Hedvigy Malinovej Žákovej nebudú pozorovať v ústave. Okresný súd v Nitre zamietol žiadosť Generálnej prokuratúry SR na preskúmanie jej duševného stavu takýmto spôsobom. Potvrdil to obhajca Hedvigy Malinovej Roman Kvasnica, ktorý dostal uznesenie súdu.

14.08.2012 07:57 , aktualizované: 15:48
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová. Verziu, podľa ktorej si útok vymyslela a zinscenovala, od začiatku odmieta.
debata (229)

„My to analyzujeme, sami nevieme, ako si to máme všetko vysvetliť,“ komentoval uznesenie Kvasnica. Okresný súd v Nitre sa k uzneseniu ani k jeho dôvodom zatiaľ vyjadrovať nechce, pretože nie je právoplatné, prokurátor aj obhajca sa môžu odvolať. „V tejto trestnej veci sudkyňa pre prípravné konanie uznesením rozhodla o návrhu prokurátora 7. augusta. Uznesenie nie je doposiaľ právoplatné, preto aj z dôvodu zabezpečenia riadneho priebehu trestného konania bližšie informácie o uvedenom rozhodnutí v tejto fáze konania neposkytneme,“ uviedol hovorca súdu Oliver Kolenčík.

Dozorujúci prokurátor podal žiadosť, aby duševný stav Hedvigy Malinovej Žákovej dal súd preskúmať pozorovaním v ústave. Napísal o tom denník Sme a pripomenul, že je to šesť rokov po útoku.

 Hedviga Malinová Žáková nebude podľa jej advokáta Romana Kvasnicu hovoriť s nikým, koho vyberie terajšie vedenie Generálnej prokuratúry SR. Prokurátor sa obrátil na súd po tom, ako Malinová odmietla po súdnom príkaze v ambulancii hovoriť s psychiatrom. Takýto postup umožňuje Trestný poriadok, už v júni psychiater Malinovú varoval, že návrh na ústavné pozorovanie môže prísť.

Kvasnica tvrdí, že nič neodmietli. „Povedali sme, že sa vždy dostaví. Odmieta ako obvinená vypovedať a nemôžu ju k tomu donútiť ani tým, že jej bude klásť otázky psychiater.“

Za nezmyselný považuje návrh prokuratúry aj psychiater Jozef Hašto, ktorý s Malinovou spolupracoval. Podľa neho si stačí prečítať, čo je vo vyšetrovacom spise a posúdiť to zdravým rozumom. „Vnímam to ako pokračovanie jej šikanovania,“ povedal Hašto, ktorý je presvedčený, že Malinová hovorí pravdu, že ju pred šiestimi rokmi v Nitre zbili cestou na skúšku za to, že hovorila po maďarsky. Prokuratúra trvá na tom, že si skutok vymyslela a viní ju z krivej výpovede.

Generálna prokuratúra SR vydala v utorok stanovisko, podľa ktorého súd vydal písomný príkaz na vyšetrenie duševného stavu Malinovej preto, lebo „obhajca obvinenej JUDr. Roman Kvasnica predložil do vyšetrovacieho spisu lekárske správy od ošetrujúcich lekárov – psychiatrov, z ktorých vyplynulo, že u obvinenej bola v čase spáchania skutku diagnostikovaná duševná porucha“. K tomuto kroku prokurátor pristúpil „v záujme zabezpečenia všetkých práv obvinenej“, uvádza sa v stanovisku generálnej prokuratúry.

229 debata chyba