Útok psa je ako útok človeka so zbraňou

Správanie psa závisí od správania jeho majiteľa. Je to najlepší priateľ človeka, a tak sa mu treba aj venovať, vraví Vladimír Stassel, kynológ a osobný tréner, ktorý sa výcviku psov venuje 15 rokov.

19.08.2012 18:00
pes - rozzúrený - zuby - vreskot - zúrivosť -... Foto:
Ilustračné foto
debata (35)

Ak je pes priateľom človeka, prečo dochádza k takým brutálnym útokom?
Pes nikdy nezaútočí bezdôvodne. Je stimulovaný predošlým spôsobom výchovy. Pes žije v nejakom prostredí a podľa toho sa správa. Ak žije spolu s ďalším psom na oplotenom území a raz za deň sa tam ukáže majiteľ (videl som aj prípad, že majiteľ za nimi chodil raz za týždeň), psy si vytvoria svorkový spôsob života, to je pre ne prirodzený stav. Vtedy je pes pre psa veľmi dôležitý, dôležitejší ako človek. A keď je sám, podlieha depresii, podobne ako my. Ak mu medzitým niekto ublíži alebo je utláčaný, môže nastať skrat.

Ktoré plemená bývajú podľa vašich skúseností najagresívnejšie, na ktoré by si ľudia mali dávať pozor?
Záleží od majiteľa psa, plemeno s tým nemá nič spoločné. Napríklad americký staffordshirský teriér je najviac využívaný na kanisterapie pre ľudí s fyzickým alebo psychickým postihnutím, a pritom sa toto plemeno kedysi využívalo na psie zápasy. Každé plemeno bolo vyšľachtené na iný účel. Staffordy a pitbully, bojové typy, boli väčšinou vyšľachtené, aby sa nebáli, aby sa dokázali postaviť aj voči medveďovi. Majú nízky prah bolesti, boli vyšľachtené v podstate ako „gladiátori“. V zahraničí sa často pitbully alebo bulteriéry využívajú pri výučbe mentálne postihnutých ľudí, ktorí nemajú cit v rukách a nejakým nepremysleným úderom by dokázali inému psovi ublížiť. Ale tieto plemená s nízkym prahom bolesti to zvládnu. Nie sú častejšie agresívne alebo útočné ako iné plemená.

Existujú nejaké základné pravidlá na výchovu psa?
Každé plemeno má inú náročnosť na výchovu a to musí chovateľ rešpektovať. Nemecký ovčiak potrebuje iný spôsob výchovy, jednoduchší, naňho netreba nejako zvlášť tlačiť, ale pitbull potrebuje ráznejší, energický prístup. Tento pes potrebuje psychicky unaviť. Pri bojových plemenách by som rozhodne odporúčal skúsenú ruku, ale zároveň poznať celú históriu šteňaťa, akú povahu mali jeho rodičia. V súčasnosti to však funguje tak, že kto príde a má peniaze, tak odíde so šteniatkom, pritom nemá predstavu o psovi, chce len toho najväčšieho. Keby ich získali len ľudia, čo o tomto plemene niečo vedia, a potom by absolvovali aj výcvik, bolo by menej prípadov, že pes napadne človeka.

Ako sa má človek brániť útoku psa, je vhodný napríklad obranný sprej?
Niektorého psa môže sprej odohnať, ale u iného to môže ešte viac zvýšiť agresiu. Útok psa je veľká lotéria, to je ako by vás prepadol človek, čo drží zbraň. Neviete, či sa stihnete uhnúť, alebo nie. Keď už na mňa letí pes, tak najbezpečnejšia pozícia by mala byť niekde pri múre, aby som nespadol na zem. Treba byť jednou nohou mierne vpredu, druhou vzadu, pre lepšiu stabilitu. Ideálne by bolo, keby sme stihli zobrať časť oblečenia, napríklad mikinu, omotať si ju okolo ruky a tú nastaviť psovi pri útoku. Ak už zaútočí, treba ho atakovať úderom päste do nosa. A hlavne treba veľkou okľukou obchádzať firmy s oploteniami, kde areál strážia rotvajlery a kde je len nejaké pletivo. To ľahko podhrabú a vybehnú von. Určite by som neutekal, útekom len podporujete agresivitu, pretože pes je lovec, a vás považuje za korisť.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba