Rezešová ide do väzenia, v jej tele našli aj stopy narkotík

Po tragickej nehode na diaľnici v Maďarsku strávi Košičanka Eva Varholíková-Rezešová podľa rozhodnutia súdu v Budapešti najbližších 30 dní vo väzbe, súd jej potom môže predĺžiť väzbu o ďalších 90 dní. Vo štvrtok navyše zomrela aj štvrtá osoba z uhoreného auta Fiat Punto, ženu sa z horiaceho auta podarilo vyslobodiť, utrpela však vážne popáleniny.

23.08.2012 09:34 , aktualizované: 17:10
nehoda, Maďarsko, Rezešová Foto:
Zhorený vrak Fiatu Punto, do ktorého vrazilo slovenské BMW.
debata (94)

Hovorca prokuratúry Peštianskej hlavnej prokuratúry Kállai Gábor pre portál hvg.hu uviedol, že v tele Varholíkovej-Rezešovej sa našli aj stopy narkotík, ale ďalšie analýzy ešte prebiehajú. Obhajcovia tvrdia, že môže ísť o látky, pochádzajúce z liekov, ktoré berie, o inej ceste, ako by sa dostali do jej tela, vraj Varholíková-Rezešová nevie.

Jej obhajcovia najprv navrhli domácu väzbu v Maďarsku. Podľa nich by si tam prenajala nehnuteľnosť, sudkyňa to však neakceptovala. Neskôr navrhli prepustenie na kauciu, ani tento návrh však neprešiel. Kauciu súd zamietol z obavy, že by sa zadržaná mohla pokúsiť odísť z Maďarska či inak sa vyhýbať stíhaniu.

Rezešová nevypovedala na mieste nehody, ani na polícii

Varholíková-Rezešová, ktorá v utorok spôsobila na maďarskej diaľnici M3 nehodu, pri ktorej traja ľudia zhoreli v osobnom aute a jedna žena utrpela ťažké zranenie, nevypovedala ani na mieste nehody, ani v stredu (22.8.) na vypočúvaní na polícii, cituje maďarský denník Blikk vyjadrenie obhajcu Slovenky Gábora Tótha.

„Pani Eva hlboko spolucíti s pozostalými obetí. Úlohou expertov bude zistiť, čo spôsobilo túto tragédiu. Mohla to byť technická chyba alebo porušenie pravidiel cestnej premávky iným autom – samozrejme, mohla to byť aj chyba mojej klientky,“ povedal Blikku obhajca.

Denník zistil, že Varholíkovú-Rezešovú, ktorú zadržala polícia a navrhla prokuratúre jej vzatie do vyšetrovacej väzby, navštívili príbuzní. Blikk tvrdí, že príbuzní sú ochotní zaplatiť kauciu, ale iba v prípade, ak jediným dôvodom uvalenia vyšetrovacej väzby bude hrozba úteku.

Hovorkyňa veliteľstva polície Peštianskej župy Andrea Beluzsárová-Beliczová v stredu uviedla, že súd o väzbe rozhodne zrejme ešte tento týždeň. Poznamenala, že dôvodom iniciovania vzatia do vyšetrovacej väzby je vážnosť následkov nehody, opitosť vodičky, ako aj skutočnosť, že vinníkom nehody je cudzia štátna príslušníčka.

Slovenku polícia vypočula ako podozrivú zo spôsobenia nehody z nedbanlivosti s následkom úmrtia viacerých osôb a zadržala ju. Hovorkyňa povedala, že Košičanka bola v čase havárie pod vplyvom alkoholu. Predbežné výsledky vyšetrenia potvrdili „stredný stupeň opitosti“, množstvo alkoholu v jej krvi vzhľadom na ochranu osobnosti a súčasný stav vyšetrovania však odmietla spresniť.

V osobnom aute značky Fiat Punto, do ktorého narazilo BMW so slovenským evidenčným číslom, zhoreli traja ľudia. Pri nehode, ktorú spôsobila žena za volantom BMW, sa štvrtý cestujúci fiata zranil ťažko a ľahšie zranenie utrpela aj slovenská vodička.

Slovenka na diaľnici M3 pri 44. kilometri smerom na Budapešť za volantom zrejme zaspala a zozadu narazila do fiata, ktorý po následnom náraze do zvodidiel začal horieť.

Tri osoby v aute zhoreli; 54-ročnej žene sa podarilo z horiaceho vozidla vyliezť, utrpela však popáleniny druhého a tretieho stupňa a v kritickom stave ju previezli do budapeštianskej vojenskej nemocnice. Obete nehody vyslobodili z vraku požiarnici po uhasení požiaru.

94 debata chyba