Kollár sa nevie dostať k Ficovi

Chce premiéra, ten ho odkazuje na ministerku. Agilný bývalý šéf lekárskych odborárov a dnešný prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár sa už niekoľko týždňov pokúša stretnúť s premiérom Robertom Ficom. Spolu s ďalšími zástupcami lekárov s ním chce diskutovať o plánoch ponechať len jednu štátnu zdravotnú poisťovňu a navrhnúť aj iné možnosti, ako zmeniť poistný systém. V mene komory mu napísal aj list.

23.08.2012 12:00
Marián Kollár Foto:
Marian Kollár
debata (6)

Úrad vlády ho však odkazuje na ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú.

„Premiér nastolil túto zásadnú tému, je iniciátorom myšlienky a je úplne prirodzené, že by sa s ním komora lekárov mala stretnúť,“ myslí si Kollár. Podľa neho na tom nie je nič zlé ani nekorektné. „Dostali sme odpoveď z Úradu vlády, že pán premiér ide na dovolenku, že v tejto chvíli sa stretnúť nemôžeme. Žiadnu inú odpoveď sme nedostali,“ dodal Kollár, ktorý je prezidentom komory len pár mesiacov. Stal sa ním po tom, čo viedol štrajk lekárov.

Hovorkyňa úradu vlády Beatrice Hudáková potvrdila, že komora žiadala predsedu vlády o stretnutie. „Vzhľadom na to, že ide o špecifickú problematiku, bude riešená v spolupráci s kompetenčne príslušným rezortom, ktorým je v tomto prípade ministerstvo zdravotníctva,“ vyjadrila sa k otázke, kedy Úrad vlády na list odpíše. Podotkla, že lekári by mali rokovať s ministerstvom zdravotníctva. Lenže ministerstvo lekári o stretnutie nežiadali, čo potvrdila hovorkyňa zdravotníckeho rezortu Zuzana Čižmáriková.

Politológ Michal Horský sa domnieva, že debata s premiérom v tomto prípade nie je na mieste, pretože premiér je politický líder, nie odborník na zdravotníctvo. „Žiadosť Mariana Kollára zrejme nezohľadňuje čas a miesto, keď na slovenskej politickej scéne pôsobil ako nekompromisný odborársky boss, a keď má vystupovať ako prezident lekárskej komory,“ myslí si politológ. Podľa neho by šéfovi lekárskej komory malo úplne stačiť, ak vláda poverí rokovaním s komorou ministerku zdravotníctva. „Skromnosť vo verejnom živote nikdy neškodí,“ dodal Horský.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba