Muža v Žitavciach pohrýzol jeho vlastný pes

Pána napadol vlastný pes. K útoku došlo vo štvrtok (23.8.) večer v obci Žitavce v Nitrianskom kraji. Muž mal poranené obe horné končatiny.

24.08.2012 09:19 , aktualizované: 12:36
pes, besnota, pitbull Foto:
Ilustračné foto
debata (59)

Posádka Rýchlej lekárskej pomoci na mieste ošetrila pacienta s diagnózou povrchové poranenie zápästia a ruky. Ako informoval hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel, jeho stav si transport do nemocnice nevyžadoval.

Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu ublíženia na zdraví. Podľa súčasnej legislatívy za psa zodpovedá jeho majiteľ. Mestá a obce tvrdia, že takýmto prípadom nevedia vopred zabrániť. Zákon totiž považuje psa za majetok a mestskí policajti môžu zasiahnuť až vtedy, keď sa u psa prejaví agresivita.

„Kompetencie policajtov voči chovateľom a majiteľom psov sú naozaj mizerné. Nie je to vina samospráv ani policajtov. Problém vidím v tom, že aj napriek množstvu pripomienok k predmetnému zákonu zo strany samospráv sa jednoducho rozhodlo od úradníckeho stola,“ povedal Ján Andrejko, prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií.

Dodal, že ak by sa do úvahy brali aj pripomienky ľudí, ktorí s tým každodenne pracujú, počet podobných tragických udalostí by sa určite znížil, ak nie úplne eliminoval. „Dalo by sa im predchádzať' včas. Bohužiaľ, u nás na Slovensku sa musí niečo stať, aby sa nám otvorili oči a venovali sme sa problému, o ktorom vieme, že je tu, ale tvárime sa, že nič a všetko je v poriadku,“ podotkol.

Ministerstvo pôdohospodárstva po prvých dvoch nešťastiach avizovalo zmenu zákona, ktorý by mal sprísniť podmienky chovu bojových plemien psov. Podľa hovorkyne rezortu Magdy Tóth Želeňákovej chov takýchto zvierat bude musieť byť schválený a chovateľ bude musieť zabezpečiť, aby nemohli uniknúť. Nová legislatíva by mala priniesť špeciálne školenia či povolenia pre majiteľov bojových psov a dohľad veterinárnej kontroly. Konkrétny návrh zákon predstaví na jeseň.

Kynológovia tvrdia, že za útoky psov, ktoré sa stali v poslednom období, nesú zodpovednosť ich majitelia. Podľa nich nezodpovední chovatelia nedodržiavajú zásady chovu, postihy pre majiteľov psov sú nízke a vymožiteľnosť práva nízka.

Navrhujú legislatívne zvýhodniť slušných a registrovaných chovateľov voči nezodpovedným. Navrhujú právnu úpravu, ktorá by podmienila chov určitých plemien odbornou skúškou a psychologickými testmi majiteľov. Zároveň požadujú zákonom zamedziť neregistrovaný chov určitých plemien a ich krížencov a tiež výrazne zvýšiť zodpovednosť majiteľov za činy ich psov. Jedným z ich návrhov je, aby pes od 40 centimetrov, ktorý nemá skúšku, musel na verejnosti nosiť košík.

„Nechceme, aby niekoľko tragických prípadov zmenilo pohľad verejnosti na kynológiu a postihlo organizovanú kynológiu na Slovensku,“ povedal prezident Slovenskej kynologickej jednoty Jozef Jursa. Svoje návrhy predložia kynológovia ministerstvu pôdohospodárstva.

V stredu 15. augusta v Dunajskej Lužnej tri psy dohrýzli 39-ročného muža. Skončil s mnohopočetnými ranami najmä na rukách a nohách, najvážnejším zranením je devastačné poranenie pravého predlaktia, mužovi tiež psy odhryzli pravé ucho. V piatok v obci Sucháň v okrese Veľký Krtíš zomrela po útoku pitbulla 45-ročná žena. Pes na vzpriamenú ženu pravdepodobne zaútočil spredu a keď spadla, dohrýzol ju po celom tele. Časť jej poranení svedčí o tom, že sa bránila.

Polícia prípad vyšetruje ako trestný čin usmrtenia, obvinený zatiaľ nie je nikto. Na usadlosti chová majiteľ dvadsiatku psov plemien pitbull a americký staffordschirský teriér, majiteľovi sa o nich žena niekoľko mesiacov starala aj so svojím druhom.

Útoky psov na Slovensku:

Rok 2002Agresívny pes pitbull napadol v Trnave pudlíka, ktorého usmrtil a zranil aj jeho majiteľa, ktorý chránil svojho psa.
Rok 2003Majiteľ pitbulla zo Sobraniec sa prechádzal so psom bez vôdzky a náhubku. Pes pohrýzol osemročného chlapca, ktorý zraneniam podľahol
Rok 2004Dva rotvajlery zaútočili a dohrýzili dvoch obyvateľov obce Špačince v okrese Trnava.
Nič netušiacu Bratislavčanku zvalil pes, po páde upadla do bezvedomia.
Osemročného chlapčeka zabil v obci Zborov v okrese Bardejov nemecký ovčiak.
Rok 2005Agresívny pes napadol v Hlohovci na autobusovej stanici staršieho muža, pohrýzol ho na ruke a ušiel.
Nemecký ovčiak zaútočil na ženu v bratislavskej mestskej časti Devín
Rok 2006Voľne sa pohybujúci nemecký ovčiak napádal ľudí v obci Raková v okrese Čadca.
V Trnave napadol bulteriér pudlíka, ktorého dokaličil. Mestskí policajti museli agresívneho psa zastreliť.
Pitbull v bratislavskej Rači napadol psa a potom aj majiteľa, ktorý ho bránil.
V obci Ľubica, okres Kežmarok, pes odhryzol mužovi časť tváre.
Rok 2007Po útoku rotvajlerov prišiel o život muž zo Senice, ktorý pracoval ako vrátnik v stavebnej spoločnosti.
Rok 2009Americký stafford v Košiciach zaútočil na 12-ročné dieťa a spôsobil mu zranenia, z ktorých sa mesiac liečilo.
V Poprade napadol 2,5-ročného chlapčeka pitbull. Dieťa utrpelo zranenia na hlave a telíčku, zranené malo aj očné viečka.
Rok 2010 Nemecký ovčiak v Mestisku zaútočil najskôr na trojročného chlapca a pohrýzol ho na tvári a trupe. Pohrýzol aj mladú ženu, ktorá chlapca bránila, pomôcť im chcel chlapcov otec, ten takisto neunikol rozzúrenému psovi.
Rok 2011 Nemecký ovčiak zaútočil na mladíka z Detvy. Spôsobil mu zranenia, z ktorých sa liečil takmer tri týždne.
Voľne pustený rotvajler v Košiciach napadol ženu.
Rozzúreného pitbulla, ktorý na ulici v Rohožníku napádal ženu s dieťaťom, museli zastreliť privolaní policajti.
V Kráľovskom Chlmci v Trebišovskom okrese anglický kokeršpaniel pohrýzol ženu na nohe, liečila sa asi týždeň.
Rok 2012V Dunajskej Lužnej, okres Senec, tri psy dohrýzli muža.
V obci Sucháň v okrese Veľký Krtíš zomrela po útoku pitbulla žena.
Kaukazský ovčiak pohrýzol dievča pred rodinným domom v Trstenej.

59 debata chyba