Generálna prokuratúra zrušila obvinenie Ďurkovského v kauze PKO

Bývalý primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský už nie je obvinený v kauze búrania Parku kultúry a oddychu (PKO). Generálna prokuratúra vyhovela jeho sťažnosti a uznesenie, na základe ktorého ho policajný vyšetrovateľ obvinil z porušovania právomocí pri správe cudzieho majetku, zrušila. Potvrdila to Andrea Predajňová z tlačového a informačného oddelenia generálnej prokuratúry.

27.08.2012 14:58
Andrej Ďurkovský Foto:
Andrej Ďurkovský
debata (85)

„Generálna prokuratúra tak reagovala na procesné pochybenia podriadenej prokuratúry a vyšetrovateľa Policajného zboru,“ povedala Predajňová. Ge­nerálna prokuratúra roz­hodla 13. augusta a vyšetrovateľovi z Úradu boja proti korupcii prikázala, aby znovu rozhodol. Z rozhodnutia prokuratúry podľa Ďurkovského advokáta Juraja Kuráňa vyplýva, že exprimátor svojím postupom neporušil žiadny zákon a preto neexistoval ani dôvod na jeho obvinenie.

Bývalý primátor Ďurkovský podpísal v júni 2006 s investorom Henbury Development zmluvu o spolupráci, podľa ktorej malo mesto do pol roka podať na stavebný úrad návrh na zbúranie PKO. Podpis zmluvy sa mal podľa polície udiať bez výslovného súhlasu mestského zastupiteľstva a teda v rozpore so zákonom o hlavnom meste Slovenskej republiky a zákonom o majetku obcí. V apríli tohto roku preto exprimátora obvinila. Polícia vtedy informovala, že Ďurkovský sa s investorom dohodol napriek tomu, že uznesenie mestského zastupiteľstva 719/2005 z 30. júna 2005 mu prikazovalo rokovať o predaji budov PKO a informovať o tom mestských poslancov.

Ďurkovský podal žiadosť o zbúranie PKO na staromestský stavebný úrad v novembri 2006. „Rozhodnutím z marca 2007 ich (budovy PKO) odstránenie stavebný úrad povolil a následne zabezpečil ich odovzdanie investorovi na realizáciu ich odstránenia,“ povedala v apríli hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Bývalý primátor teda svojimi, podľa polície neoprávnenými krokmi, prispel k možnosti zbúrať PKO, čím by mestu vznikla škoda viac ako 4,6 milióna eur. Obvinenie mu doručili 16. apríla. Jeho advokát voči tomu podal sťažnosť, s ktorou na generálnej prokuratúre uspel.

Polícia začala trestné stíhanie pre trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu 27. januára 2011. Aby Úrad boja proti korupcii mohol obviniť bývalého primátora hlavného mesta, žiadal dva razy prokuratúru, aby do Národnej rady SR podala návrh na jeho vydanie na trestné stíhanie. Jeden návrh prokuratúra vrátila polícii na doplnenie dôkazov, druhý poslala Generálna prokuratúra SR na krajskú po tom, ako prišiel návrh Ďurkovského obhajcu na zastavenie trestného stíhania. Prokuratúra návrh zamietla a spis poslala policajnému vyšetrovateľovi. Keďže v posledných voľbách do Národnej rady SR Ďurkovský nekandidoval a poslanecký mandát mu zanikol, súhlas parlamentu na jeho obvinenie nebol potrebný.

Kuráň okrem iného v žiadosti o zastavenie trestného stíhania argumentoval tým, že ak mestskí poslanci 30. júna 2005 prijali uznesenie č. 719/2005, v ktorom povolili predaj pozemkov pod PKO za účelom výstavby Riverside City, súhlasili aj s nevyhnutnými krokmi na realizáciu projektu, teda s odstránením samotnej budovy PKO. To isté povedal aj Okresný súd Bratislava I v spore medzi Henbury Development a mestom Bratislava. Súd uznal za platnú zmluvu o spolupráci, podľa ktorej Ďurkovský požiadal stavebný úrad o vydanie búracieho povolenia na PKO, avšak odvolací súd verdikt zrušil, pretože boli v procese boli porušené práva mesta.

85 debata chyba