V Banskej Bystrici si prišli pamätníci SNP zaspomínať na ťažké časy

Na oficiálnej časti osláv 68. výročia SNP sa v areáli Pamätníka SNP zúčastnilo asi tritisíc ľudí. Značnú časť tvorili starší občania, členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Priamych účastníkov bojov bolo opäť menej. Tých niekoľko sa už vekom blíži k deväťdesiatke, alebo ju aj prekračuje.

29.08.2012 14:17 , aktualizované: 15:28
SNP, oslavy, Banská Bystrica Foto:
Celoštátne oslavy 68. výročia Slovenského národného povstania sa konali v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici. Na snímke účastníci slávnostného zhromaždenia sledujú prejavy politikov.
debata (1)

Zišli sa tu nielen priami účastníci Povstania, ktorí v ňom bojovali, ale aj pamätníci. Ako dieťa zažila Povstanie 78-ročná Viera Bartová z Banskej Bystrice. „Takto chcem nielen vzdať úctu tým, čo v ňom bojovali, ale aj si trochu zaspomínam na tie ťažké časy. Pamätám sa ako dieťa, že sme pomáhali partizánom v Tisovci, kde som vtedy bývala. Do sena v šope sme ukrývali zbrane, aj svinku a mladú kravičku sme im dali,“ povedala.

Jej dcéra Banskobystričanka Jana Florešová hovorí, že na oslavy SNP chodí pravidelne: „Je to historický medzník našej krajiny, takto si ho pripomíname. V našej rodine je to tradícia a vediem k tomu aj svoju dcéru tak ako mňa moji rodičia.“

Zaspomínať si prišiel aj 76-ročný Ján Kováčik z Čierneho Balogu. „Mal som švagra, ktorý bol partizán, aj sestra bola s ním v odboji. Spomínam si aj na to, hoci som bol dieťa, ako sa ukrývali pred fašistami. Mama partizánom chystala stravu. U nás ich bolo habadej, jedni prišli, druhí odišli,“ hovorí.

Až z Levíc na oslavy docestovali Husárikovci s 19-ročnou dcérou Luciou, hoci v ich rodine nemali niekoho, kto sa priamo do Povstania zapojil. "Prišli sme sa pozrieť, ako ho mladí teraz vnímajú. Či ešte k nemu niečo cítia, lebo keď sme my chodili do školy, vedeli sme o ňom všetko a odvtedy ho máme zafixované ako významnú udalosť, " uviedol 51-ročný otec Ján.

Na oslavy SNP v poslednom období prichádza aj čoraz viac mladých ľudí. „Hoci to bolo dávno, ale mňa to zaujíma a aj mladí ľudia by o SNP mali hovoriť. Je to odkaz do budúcnosti,“ zdôvodnil tridsiatnik Tono z Ružomberka. Prvýkrát prišiel 21-ročný Ľubomír Križan od Piešťan. „Môj dedko bol partizán, pred niekoľkými rokmi zomrel. Aj takto si na neho zaspomínam,“ povedal.

Na samom začiatku osláv preleteli nad hlavami účastníkov stíhačky, potom bolo na programe v pietnej sieni múzea kladenie vencov za účasti viacerých našich ministrov a poslancov a zástupcov veľvyslanectiev.

Spolupatričnosť a súdržnosť – ľudské vlastnosti, ktoré boli typické pre vojakov i obyvateľov Slovenska počas SNP, vyzdvihli počas osláv naši najvyšší štátny predstavitelia, prezident Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico. Obidve tieto vlastnosti dali zároveň vo svojich prejavoch za príklad aj súčasným politikom.

„Do studnice povstania, kedy sa zjednotil celý národ, by mali načierať aj súčasní politici,“ uviedol prezident. „Toto posolstvo SNP by sa malo zároveň neustále pripomínať najmä mladej a strednej generácii,“ dodal.

Podľa premiéra spolupatričnosť a súdržnosť je potrebná aj v súčasných značne rozhojdaných vlnách Európy, kedy sa potrebujeme možno viac ako kedykoľvek pred tým sústrediť na spoločné ciele.

Zľava minister obrany Martin Glváč, minister... Foto: TASR
SNP, oslavy, Banská Bystrica, Fico Zľava minister obrany Martin Glváč, minister vnútra Robert Kaliňák, premiér Robert Fico, prezident Ivan Gašparovič a podpredsedníčka parlamentu Jana Laššáková počas slávnostného zhromaždenia.

Premiér vyzdvihol aj ďalší atribút, ktorý nastolilo povstanie a tou bola spravodlivosť. „Práve skúsenosť v povstaní, ktorú Slováci získali v priamej konfrontácii s nehumánnosťou, odvaha postaviť sa zlu so zbraňou v ruke, naučila Slovákov a Slovenky hodnotám spravodlivosti,“ uviedol.

Popoludní pokračujú oslavy kultúrnym programom. Vystúpia v ňom napríklad spevácky súbor Legenda z ruského Kaliningradu, skupina Slovak Tango, Swingový orchester banskobystrickej Základnej umeleckej školy J. Cikkera, Rusín Čendeš Orchestra, folklórne súbory Urpín a Mladosť a operná skupina La Gioia. Pred návštevníkmi sa odohrá niekoľko dynamických ukážok bojových prepadov, prezentovať sa budú aj kluby vojenskej histórie, historickej techniky a výzbroje. Expozícia Múzea SNP v Pamätníku SNP budú pre bežných návštevníkov sprístupnená zadarmo.

Podľa riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva, náklady na tohtoročné oslavy výročia SNP činili približne 25-tisíc eur. Múzeum ich hradí z vlastného rozpočtu, bez účelovej štátnej dotácie.

1 debata chyba