Bombardér B52 je už na Sliači, priletel z USA bez medzipristátia

Americký bombardér B-52, ktorý je najväčšou atrakciou nadchádzajúcich Medzinárodných leteckých dní SIAF 2012 (1. a 2. septembra), je už na letisku na Sliači. Priletel pred poludním po tom, čo absolvoval niekoľko tisíckilometrovú trasu z americkej Luisiany.

29.08.2012 16:19
bombardér B-52 Foto:
Na Sliač priletel americký bombardér B-52, ktorý bude jedným z hlavných lákadiel Medzinárodných leteckých dní SIAF 2012 na letisku Sliač.
debata (137)

„Aj napriek tomu, že lietadlo malo v pláne medzipristátie, doletelo k nám nakoniec priamo zo Spojených štátov, bez doplnenia pohonných hmôt,“ povedal hovorca leteckých dní Peter Hajnala.

Slávny bombardér vzbudil hneď značný záujem, pozrieť si ho prišlo niekoľko slovenských ministrov, ktorý sa dnes zúčastnili osláv 68. výročia SNP v neďalekej Banskej Bystrici a tiež prezident SR Ivan Gašparovič.

Okrem lietadla B-52 by na leteckých dňoch mali najviac lákať aj zmodernizovaná ruská stíhačka MiG-29M2, akrobatická skupina Frecce Tricolori z Talianska, ale napríklad aj vzdušný súboj dvoch slovenských stíhačiek MiG-29.

Na leteckých dňoch, ktoré organizuje Slovenská letecká agentúra ako súčasť osláv 68. výročia SNP, diváci uvidia celkom 95 lietadiel a vrtuľníkov zo 14 štátov. V sedemhodinovom programe, ktorý bude počas obidvoch dní rovnaký, návštevníkov čakajú statické aj dynamického ukážky najmä vojenského letectva, leteckej akrobacie, ale aj policajného zboru či hasičov a rôzne ďalšie atrakcie. Organizátori očakávajú oba dni po 50-tisíc návštevníkov.

137 debata chyba