Ficova vláda bude ďalej podporovať stratové baníctvo na Slovensku

Hornonitrianske bane budú mať aj naďalej podporu vlády Slovenskej republiky. Povedal to v bani Cigeľ premiér Robert Fico, ktorý sfáral do podzemia. Región hornej Nitry podľa neho nemôže ostať bez baníctva.

31.08.2012 13:45
Fico, Malatinský, baňa Cígeľ Foto:
Pri príležitosti regionálnych osláv Dňa baníkov sfáral premiér Róbert Fico spolu s ministrom hospodárstva Malatinským a ministrom životného prostredia Žigom do bane Cígeľ.
debata (54)

„To boli naivné predstavy v 90. rokoch, že sa nahradí baníctvo inými činnosťami. Je tu zamestnaných niekoľko tisíc ľudí, ktorí potrebujú mať istotu, že budú chodiť do roboty, a preto aj projekty, o ktorých ma informoval pán riaditeľ, sú projekty, kde vláda môže aktívne vstupovať a kde môžeme spoločne rozmýšľať, ako na ďalších 10, 20, 30 rokov garantovať ťažbu hnedého uhlia v tomto regióne,“ povedal Fico. Vychádzať v ústrety im budú podľa neho aj ministri jednotlivých rezortov.

Spolupráca vlády s baňami bude podľa Fica aj finančná. Je to aj vďaka projektom, ktoré rozbiehajú Elektrárne Nováky, najväčší odberateľ hnedého uhlia od baní. „Tieto projekty nebude možné zrealizovať, pokiaľ do nich aktívne nevstúpi aj vláda,“ tvrdí Fico. Ako dodal, uhlie z baní by mohli vyvážať aj do ďalších častí Slovenska. Pokiaľ bude spolupráca s Elektrárňami dobre fungovať, zánik baníctva na hornej Nitre nehrozí. „Ak tu bude dobrá spolupráca, nie je žiadny dôvod uvažovať o akomkoľvek utlmovaní baníctva v tomto regióne, ani sme takto nikdy neuvažovali. Ja budem podporovať celou váhou baníctvo tu na hornej Nitre,“ povedal premiér.

Fico vysoko ocenil prácu baníkov v ťažkých podmienkach. „Pri predstave, že sa ide hodinu na pracovisko, doslova tam príde človek spotený, potom má ešte sedem hodín robiť s lopatami a odpratávať tie pásy, je to naozaj ťažká robota,“ povedal, keď vyšiel z bane Cigeľ.

Fica zaujímal aj názor baníkov na budúcnosť eura

Premiér Fico neostal však v diskusii s baníkmi len pri téme ich práce. Načrtol i tému dôchodkov a pýtal sa, čo si zamestnanci baní myslia o budúcnosti eura. Fico sa zaujímal aj o pracovnú dobu baníkov a sľúbil riešenie otázky veku odchodu do dôchodku. V deväťdesiatych rokoch zrušila vtedajšia vláda nariadenie, podľa ktorého baníci odchádzali do dôchodku v 55-tich rokoch.

Fico hovoril aj o rýchlostnej cesty do Trenčína. Ako sám poznamenal, „rýchlostná cesta do Trenčína je jednou z priorít ministra Počiatka.“ Predseda vlády sa zaujímal aj o názor baníkov ohľadom budúcnosti eura. Ako sám poznamenal, je tu reálna hrozba, že eurozóna padne. Stále však zostáva prioritami vládnucej garnitúry ustáť hospodársku krízu. Podľa jeho slov sú dôležité ekonomiky Nemecka a Francúzska. Práve Nemecko očakáva počas nasledujúceho roka recesiu, čo by malo v konečnom dôsledku pomôcť aj slovenskej ekonomike.

Akciová spoločnosť Hornonitrianske bane Prievidza, ktorej 97-percentným vlastníkom je firma Hornonitrianske bane zamestnanecká, je najväčšou ťažobnou hnedouhoľnou firmou na Slovensku. Vznikla v roku 1996. Svojou činnosťou nadväzuje na Západouhorskú kamennouhoľnú účastinnú spoločnosť založenú v roku 1909. Predmetom podnikania je najmä ťažba uhlia pre energetiku, priemysel a domácnosti.

Prevádzku slovenských stratových baní platia koncoví odberatelia elektriny v rámci poplatku za distribučné služby, a to v prípade, ak podiel takto vyrobenej elektriny nepresiahne výšku 15 percent.

54 debata chyba