Gašparovič chce, aby prezident mohol predkladať zákony

Hlava štátu by v budúcnosti mohla predkladať zákony, tvrdí prezident Ivan Gašparovič. Reaguje tak na vyjadrenie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer), podľa ktorého by prezident mal mať viac kompetencií, ako mu dnes dáva Ústava SR.

31.08.2012 16:31
debata (11)

„Prezident Ivan Gašparovič je presvedčený, že vzhľadom na doterajšie skúsenosti z jeho pôsobenia v úrade by do budúcna mohla mať hlava štátu možnosť vlastnej legislatívnej iniciatívy,“ povedal prezidentov hovorca Marek Trubač.

V súčasnosti prezident republiky nemôže vstupovať do tvorby legislatívy. V Ústave by chcel náš najvyšší ústavný činiteľ zmeniť aj niektoré ustanovenia v prospech rozhodnutí prezidenta, „aby nedošlo k situácii ako pri páde vlády Ivety Radičovej, keď prezident nemohol sám na seba zobrať zodpovednosť pri vymenovaní dočasnej vlády odborníkov, resp. úradníckej vlády.“

O čiastočnej korekcii Ústavy SR a silnejších kompetenciách prezidenta hovoril aj predseda Národnej rady SR Pavol Paška.

„Kompetencie prezidenta nie celkom zodpovedajú sile jeho mandátu, ktorý vzniká priamou voľbou všetkých oprávnených voličov,“ povedal.

Akýkoľvek mandát, ktorý vzniká priamou voľbou, má podľa Pašku obrovskú silu.

„A preto aj rozsah kompetencií, ktoré z neho vyplývajú, by mal byť určitou rovnováhou,“ dodal. Ústava SR, ktorá 1. septembra oslávi svoj dvadsiaty rok, by mala podľa Pašku prejsť niektorými korekciami, najmä z pohľadu nášho členstva v Európskej únii a modernosti 21. storočia. Základný zákon štátu si však podľa jeho slov plní svoju úlohu dobre.

„Krajina funguje, ten základný dokument bol tvorcami vyrobený dobre, ústava priniesla to, čo sa od nej očakávalo,“ doplnil.

11 debata chyba