Lipšic a Žitňanská zakladajú hnutie Nová väčšina

Nezávislí poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská sa rozhodli založiť politické hnutie s názvom Nová väčšina. Oznámili to na tlačovej konferencii.

02.09.2012 14:58
Lipšic, Žitňanská Foto:
Daniel Lipšic a Jana Žitňanská založili nové hnutie.
debata (240)

K rozhodnutiu dospeli po niekoľkých mesiacoch diskusií s občanmi, počas ktorých konštatovali veľké znechutenie občanov z politiky. „Čas na kozmetické úpravy už vypršal. Slovenskú republiku treba postaviť odznova. Znamená to novú politiku, novú ekonomiku a novú morálku,“ vyhlásil dnes Lipšic.

Dodal, že podľa jeho skúseností sa ľudia rozhodujú zodpovednejšie, ako politici. „Chceme, aby ľudia schválili v referende novú ústavu. Chceme, aby ľudia mohli voliť svojich poslancov v jednomandátových volebných obvodoch, aspoň v polovici parlamentu. Aby sa spojilo konanie referenda s parlamentnými voľbami,“ dodal.

Nové hnutie má pripravenú sériu opatrení na zlepšenie situácie na Slovensku. Prvé opatrenie je podľa Lipšica právo na zamestnanie pre dlhodobo nezamestnaných. Ak však odmietnu prácu, mali by stratiť nárok na sociálne dávky.

„Druhé opatrenie sa týka podpory malých a stredných podnikateľov. Chceme, aby na každé jedno euro, ktoré vláda vynaloží na podporu veľkej investície, musela vynaložiť dve na podporu malých a stredných podnikateľov,“ do­dal.

Každý človek, ktorý má odvahu sa živiť sám, by mal byť podľa Lipšica do istej výšky obratu odbremenený od daní a odvodov, platiť by mal len paušálny poplatok.

Hnutie chce počas jedného volebného obdobia zvýšiť platy učiteľov o päťdesiat percent a dvojnásobne zvýšiť daňový bonus do troch rokov veku dieťaťa.

240 debata chyba