Vznik Lipšicovej strany pravicového voliča nepoteší, myslí si politológ

Vznik novej politickej strany s názvom Nová väčšina, ktorú zakladajú poslanci Národnej rady SR Daniel Lipšic a Jana Žitňanská, zrejme pravicového voliča nepoteší, myslí si politológ Ján Baránek. "Volič pravice čaká na niečo iné, čaká na nejaký signál, že pravica sa vie spojiť a vytvoriť alternatívu voči Smeru, toto rozhodne takým signálom nie je," povedal Baránek.

02.09.2012 15:58
Ján Baránek Foto:
Ján Baránek je majiteľom a konateľom agentúry Polis Slovakia.
debata (36)

Zatiaľ čo ľavica sa podľa politológa pod vedením Smeru svojho času zjednotila, štiepenie pravice pokračuje. „Pravica sa fragmentizuje aj v tých politických prúdoch, kde by sa nemusela, napríklad v tomto kresťanskodemo­kratickom konzervatívnom prúde,“ dodal. Strán podobných tej, ktorú chce založiť Lipšic, je už na Slovensku podľa politológa dosť. „Voliči neprichádzajú z nejakého bezodného vreca, takže zasa to bude len pokus o trieštenie voličov,“ poznamenal.

Či môže Nová väčšina uspieť aj v parlamentných voľbách, si Baránek netrúfol zhodnotiť. Nepredpokladá však, že by nová strana na slovenskej politickej scéne poslala KDH pod hranicu zvoliteľnosti. „Môže nastať úbytok hlasov KDH, ale určite nie taký, aký mal Lipšic počet preferenčných hlasov,“ tvrdí Baránek. Lipšic, ktorý v marcových parlamentných voľbách kandidoval ešte pod vlajkou KDH, vtedy získal najviac hlasov spomedzi kandidátov hnutia, prekrúžkoval aj predsedu strany Jána Figeľa.

Vznik novej strany ohlásili Daniel Lipšic a Jana Žitňanská v nedeľu. „Chceme sa opierať o ľudí v každej obci a meste,“ povedal Lipšic. Na zaregistrovanie nového politického subjektu je potrebných 10 000 podpisov občanov. Obaja poslanci Národnej rady SR vystúpili v máji z KDH. Svoje rozhodnutie oznámili médiám 27. mája. Lipšic dovtedy pôsobil ako podpredseda KDH. Svoj odchod zdôvodňoval tým, že rozdiely vo víziách by viedli k hádkam a nedorozumeniam s funkcionármi KDH. Lipšic a Žitňanská po odchode z KDH chodili na letné grilovačky, na ktorých sa stretávali so skupinkami pozvaných ľudí a hovorili o vízii.

36 debata chyba