Mikloško: Lipšicov mančaft by bol v Taliansku séria B alebo C

Ľudia, ktorými sa obklopil bývalý podpredseda KDH Daniel Lipšic pri vytváraní hnutia Nová väčšina, sú podľa poslanca Jozefa Mikloška (KDH) neskúsení a nie sú zárukou vytvorenia silného subjektu. "Jeho mančaft hodnotím futbalovo ako druhú alebo tretiu ligu. Ako je v Taliansku séria B alebo C," povedal Mikloško.

03.09.2012 14:50
Jozef Mikloško Foto:
Poslanec Jozef Mikloško
debata (26)

„Možno sa nakoniec vypracujú, ale musia ešte veľa trénovať,“ zasmial sa najstarší poslanec KDH. Oveľa pozitívnejšie hodnotí pripravovanú platformu Radoslava Procházku. „Každý, kto chce v KDH zmenu, ale nechce štiepenie, ocení, že tu vzniká nový prúd,“ poznamenal. Dodal, že členom platformy nie je. „Nikto zatiaľ nerozdával prihlášky,“ poznamenal.

„Základnou motiváciou platformy je urobiť dve veci naraz: ponúknuť základné obrysy stredopravého programu do čias, ktoré nás čakajú, ale bez toho, aby som sa podieľal na ďalšej fragmentácii slovenského pravého stredu,“ zdôraznil Procházka.

Názov platformy zverejní 29. septembra, jej program sa volá Silná spoločnosť, jednoduchý štát.

Na otázku, ako hodnotí avizovaný nový politický subjekt Daniela Lipšica, reagoval Procházka kriticky. „Ja sa hlásim k potrebe generačnej obmeny slovenskej politiky, ale zároveň cítim potrebu integrácie stredopravej politiky. Oba tie rozmery musia byť splnené súčasne, pričom nová strana Daniela Lipšica spĺňa jeden len čiastočne a na druhý rezignovala úplne,“ uviedol.

Spoluprácu s Lipšicom v budúcnosti však neodmieta. „Napriek tomu bude pre mňa jeho partia úplne prirodzeným a blízkym partnerom na spoluprácu a ja verím, že tá spolupráca napokon povedie k tomu, že sa slovenský pravý stred nielen generačne a programovo obmení, ale aj vnútorne scelí,“ dodal Procházka.

Na otázku, či je členom platformy poslanec Jozef Mikloško, Procházka uviedol, že „Jozef Mikloško je jej iniciatívnym sympatizantom, nie jej členom a na jej príprave sa nijako nepodieľa“.

Procházka sa na sneme KDH 23. júna pokúsil presadiť zmenu stanov strany, avšak neúspešne. Poslanec navrhoval znížiť počet podpredsedov strany zo šiestich na troch a posilniť váhu regiónov vo vedení KDH. Návrh na zaradenie tohto bodu do programu však prešiel len najtesnejšou nadpolovičnou väčšinou hlasov prítomných delegátov, pričom na následné schválenie potreboval podporu až dvoch tretín delegátov. V definitívnom hlasovaní Procházkov návrh získal len približne tretinovú podporu a schválený nebol.

26 debata chyba