Vyslúžilí policajti a vojaci sa chcú vyšších penzií domôcť na súde

Vyslúžilí policajti, vojaci či hasiči sú takí pobúrení avizovanou zmenou valorizácie svojich dôchodkov, že stovky z nich podali podnety na Generálnu prokuratúru.

05.09.2012 20:00 , aktualizované: 06.09.2012 08:01
policajti, polícia Foto:
Bývalí policajti nesúhlasia so zmenou valorizácie ich výsluhových dôchodkov.
debata (498)

Pôvodne mali ich penzie stúpnuť od júla o 3,05 percenta. Parlament však ešte v júni schválil zmenu zákona, podľa ktorej sa im dôchodky budú zvyšovať len v prípade, že v danom roku sa budú v ozbrojených zložkách valorizovať platy.

Priemerný výsluhový dôchodok policajta tak zostal na úrovni 619 eur a vojaka 800 eur. Ak by sa im penzie valorizovali starým spôsobom, mali by od júla viac o 19, respektíve 24 eur.

„Je to diskriminácia, pretože starobným dôchodcom boli dôchodky valorizované,“ hovorí viceprezident Asociácie policajtov vo výslužbe Hristo Gluškov. Argumentuje, že navyšovanie dôchodkov bolo zahrnuté aj v rozpočte na tento rok. Asociácia na protest spustila petíciu, ktorou chce docieliť zachovanie doterajšieho systému valorizácie a tiež zabrániť ďalším chystaným zmenám vo výsluhách.

„V tejto veci nás zastupuje advokátska kancelária a do 15. septembra pôjde podanie cez Generálnu prokuratúru na Ústavný súd,“ avizuje Gluškov, ktorý kritizuje aj vyjadrenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, že aj keď sa policajtom v najbližšom období platy zvyšovať nebudú, dostanú vyššie hodnostné či osobné príplatky. „Povedané inak to teda znamená, že riadne zvyšovanie platov, na ktoré sme naviazaní, nebude, hoci policajtom sa to vynahradí príplatkami a dôchodcovia nebudú mať valorizované nič,“ tvrdí Gluškov.

Svoj postup asociácia koordinuje aj so Zväzom vojakov a ministrovi obrany poslali otvorený list aj vdovy, siroty či matky po výsluhových dôchodcoch.

Časť vyslúžilcov sa o peniaze rozhodla bojovať aj individuálne a Generálna prokuratúra mala už v pondelok viac ako dvesto podaní a ich počet sa ustavične zvyšuje. „Generálna prokuratúra začala konať už po prvom prijatom podnete a preverovanie prebieha. Hoci každý dotknutý občan má právo podať svoj podnet, ich celkový počet nemá vplyv na konečný výsledok preverovania, keďže všetky sa týkajú rovnakého zákonného ustanovenia,“ uviedla hovorkyňa prokuratúry Vladimíra Gedrová s tým, že masové podania jednotlivcov proces neovplyvnia.

„Každá podpisová akcia, respektíve protest môže viac uškodiť, ako pomôcť, pretože tak, ako sa na ministra obracajú výsluhoví dôchodcovia, dostáva aj množstvo protireakcií z radov verejnosti,“ reagovala pre Pravdu hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

Šéf rezortu Martin Glváč na jednej strane hovorí, že na túto tému je ešte ochotný diskutovať, ale na druhej trvá na tom, že škrtať sa bude musieť, keďže osobitné účty na vyplácanie dávok sú v hlbokom mínuse.

Ústavný právnik a bývalý podpredseda Ústavného súdu Eduard Bárány nedáva vyslúžilcom veľkú nádej, že so svojimi podnetmi uspejú. „Mám pochybnosti o tom, či takýto postup možno označiť za protiústavný, hoci v mnohých iných smeroch môže byť kritizovaný,“ myslí si.

Zastavenie valorizácie nie je jedinou zmenou, ktorá bývalým vojakom či policajtom prekáža. Nesúhlasia ani s poslednou novelou zákona o sociálnom zabezpečení, ktorá sa dostala do pripomienkového konania len minulý týždeň. Okrem iného totiž ráta so zavedením 10-percentného odvodu na výsluhové penzie, k čomu ministerstvo financií ponúka ako alternatívu zdanenie výsluh 19-percentnou sadzbou DPH.

To by podľa odhadov Zväzu vojakov mohlo znížiť výsluhové dôchodky až o 30 percent. „V čase vyplácania zlatých padákov, uhrádzania faktúr za nefunkčné informačné systémy na Daňovom úrade, obrovských daňových únikov, ako aj hospodárskych deliktov a korupčných afér je nekorektné siahať na sociálne istoty tých, ktorí si svoje záväzky voči štátu splnili a teraz majú užívať to, čo im právom patrí,“ ohradzuje sa zväz.

Keďže toto opatrenie poslanci ešte neprijali, v súčasnosti chystajú policajti a vojaci hromadnú pripomienku k materiálu a v prípade schválenia opatrenia sú aj v tomto prípade pripravení obrátiť sa na súd. Vychádzať v nej chcú z rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva a jeho rozhodnutia v podobnej veci, kde rozhodol, že štát nemôže zasahovať do majetkových práv, ktoré boli nadobudnuté v minulosti. „Výsluhový dôchodok je sociálna dávka, a keďže bol nadobudnutý pred terajším uplatnením zákona, štát doň už viac zasahovať nemôže,“ tvrdí Gluškov.

V tomto duchu rozhodol aj český Ústavný súd, podľa ktorého ide taktiež o majetkové právo.

Systém zvyšovania výsluhových dôchodkov vojakov sa menil aj vlani, keď vláda Ivety Radičovej zrušila ich osobitný systém valorizácie a zosúladila ho so spôsobom výpočtu, aký majú aj policajti. Tým sa vojakom suma, o ktorú boli ich penzie navýšené, znížila o takmer tretinu.

Vlani sa všetky výsluhy, ktoré okrem policajtov a vojakov poberali aj colníci, horskí záchranári, hasiči, tajní agenti či väzenskí dozorcovia, napokon valorizovali o 2,1 percenta.

© Autorské práva vyhradené

498 debata chyba