O Kiskovej kandidatúre hovorí už aj Anjelská pošta

Zakladateľ Dobrého anjela Andrej Kiska zmiešal charitu s politikou. Pri rozhodovaní sa o tom, či má kandidovať za prezidenta, alebo nie, využil databázu emailov prispievateľov a sponzorov.

06.09.2012 20:00 , aktualizované: 07.09.2012 08:00
Andrej Kiska Foto:
Zakladateľ projektu Dobrý anjel Andrej Kiska (v strede) požičal meno charitatívnej organizácie ženskému basketbalovému klubu v Košiciach.
debata (32)

Rozposlal im anketu, v ktorej sa ich pýtal, či má kandidovať. Mnohí z ľudí, ktorí roky prispievajú na charitu práve prostredníctvom Dobrého anjela, zostali zaskočení a považujú to za zneužitie. Jeho krok považuje za kontraproduktívny aj politológ Tomáš Koziak.

Kiska použil približne 30-tisícovú databázu emailových adries prispievateľov, ktorým organizácia v rámci Anjelskej pošty posiela každý mesiac pravidelné informačné správy. V texte píše, že k zvažovaniu kandidatúry ho priviedli práve situácie, ktorých svedkom bol vďaka charite.

„Časom som pochopil, že charita má svoje limity a mal by som svoj názor zmeniť. Z tohto dôvodu teraz zvažujem kandidovať za prezidenta. (…) Je na Vás, Dobrých Anjeloch, aby ste svojím hlasovaním rozhodli, či môj krok považujete za správny,“ prihovára sa Kiska v hromadnom emaile. V jeho závere majú príjemcovia na výber z možností súhlasím/nesúhlasím s kandidatúrou­/neviem sa vyjadriť.

Mnohí ľudia však po prijatí takéhoto emailu zostali zaskočení a takýto postup považujú za zneužitie svojich adries. „Je morálne sporné poslať email z adresy anjelská pošta a stotožniť svoj politický záujem s čisto altruistickými motiváciami tisícov ľudí, ktorí možno politiku ani neriešia, len chceli niekomu vážne chorému uľahčiť život,“ reagoval jeden z príjemcov pošty.

Kiska tvrdí, že informovať prispievateľov o svojich úvahách považoval za svoju morálnu povinnosť. Ich záporné stanovisko by vraj znamenalo definitívne nie jeho prezidentským ambíciám. „Pokiaľ by som tak nespravil a nenechal si tento krok schváliť, pokladal by som to za porušenie dôvery medzi darcami a našou organizáciou ako takou. A dôvera je základ práce v charite,“ povedal pre Pravdu filantrop.

Problém v jeho konaní nevidí ani súčasný výkonný riaditeľ Dobrého anjela Ján Dobák, ktorý o pošte vraj vedel. „On s dobrými anjelmi komunikuje každý mesiac. Pre mňa to nie je problém. Je veľmi dôležitá otázka, či zanechá Dobrého anjela a bude sa venovať iným povinnostiam, a preto sa potreboval poradiť, ako ďalej,“ reagoval Dobák.

Politológ Tomáš Koziak upozorňuje, že takéto využitie mailing listu charity vníma verejnosť citlivo a môže mať aj negatívny účinok. „Pokiaľ je to zahrnuté do anjelskej pošty, pripadá mi to už ako prekročenie pomyselnej hranice,“ myslí si politológ. Podľa neho by oveľa lepším krokom boli neoficiálne hromadné emaily, kde by sa Kiska v úvode predstavil ako riaditeľ organizácie. „Charitu treba oddeľovať od politiky a nemožno si na tom budovať kariéru. Zároveň si však nemyslím, že by len Dobrý anjel mohol byť výťahom k politickému úspechu,“ pokračuje Koziak.

Kiska sa v ostatných dňoch angažuje viacerými spôsobmi a jeho blog naznačuje, že je takmer rozhodnutý. „Uvažovať o kandidatúre za prezidenta možno nie je najlepší nápad. Najdôležitejší je názor ľudí. Srdce mi ale opakuje dookola to staré a pravdivé: Kto, keď nie my… Kedy, keď nie teraz…“ kladie si otázky v poslednom zo svojich príspevkov.

Andrej Kiska je filantrop a úspešný podnikateľ, ktorý pôvodne vyštudoval mikroelektroniku. Po tom, čo v deväťdesiatych rokoch založil splátkové spoločnosti Triangel a Quatro a istý čas ich viedol, sa rozhodol časť peňazí venovať na charitu. Následne rozbehol s kolegom projekt Dobrý anjel, zameraný na pomoc onkologickým deťom a ich rodinám. V roku 2011 bol ocenený Krištáľovým krídlom v kategórii filantropia.

Napriek tomu, že prezidentské voľby sa uskutočnia až v marci 2014, okrem Kisku sa už hovorí o viacerých možných kandidátoch. Popri Jánovi Čarnogurskom, ktorý chce definitívne rozhodnutie oznámiť už túto jeseň, sa špekuluje aj o jeho nástupcovi na čele KDH Pavlovi Hrušovskom či premiérovi Robertovi Ficovi. Často sa v tejto súvislosti spomínalo aj meno Ivety Radičovej, tá však svoju kandidatúru nedávno definitívne vylúčila.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba