Daniari sa majú vrátiť do Banskej Bystrice

Do roka a do dňa od presťahovania Daňového riaditeľstva z Banskej Bystrice do hlavného mesta sa má táto inštitúcia vrátiť späť. Podľa ministerstva financií sú tam pre úrad vytvorené lepšie podmienky.

09.09.2012 16:15
petícia, daniari, Banská Bystrica Foto:
Rušenie sídla daniarov v Banskej Bystrici vyvolalo vlani protesty nielen poslancov mestského a regionálneho zastupiteľstva vrátane župana Vladimíra Maňku, zapojili sa aj občania, ktorí vyjadrili nesúhlas svojimi podpismi pod petíciu.
debata (20)

Rezort si od presunu sľubuje najmä sfunkčnenie úradu po totálnom kolapse daňovej správy, ku ktorému došlo na prelome minulého a tohto roka. Výpadok informačného systému negatívne zasiahol nielen príjmy štátneho rozpočtu a daňovníkov, ale aj zamestnancov daňových orgánov a vnútorné vzťahy v rámci finančnej správy. „Z uvedených dôvodov súčasné vedenie finančnej správy musí riešiť nielen dôsledky kolapsu systému, ale aj naprávať vnútorné vzťahy a získavať dôveru zamestnancov,“ odôvodňuje presun tlačový odbor rezortu financií.

Koľko bude presťahovanie riaditeľstva stáť, ministerstvo zatiaľ nevyčíslilo. Tvrdí však, že presun do Bratislavy bol len formálny a náklady naň boli len minimálne, keďže ho daniari zabezpečovali vo vlastnej réžii a nie externou firmou. Podobne by to malo byť aj tentoraz.

Samotný úrad plánované zmeny za zásadné nepovažuje a tvrdí, že je na ne pripravený. „Zmena sídla so sebou nenesie žiadne nútené sťahovanie a ani neplánuje žiadne prepúšťanie zamestnancov. Sme moderná inštitúcia, ktorá využíva rozsiahle elektronické služby a technologické pomôcky, videokonferencie sú bežnou súčasťou práce zamestnancov finančnej správy, ktorých miesto výkonu je na rozdielnych miestach,“ uviedla hovorkyňa Finančného riaditeľstva Miroslava Slemenská.

Primátor Banskej Bystrice návrat úradu do mesta víta a považuje ho za prínos pre celý región. „Tento krok vnímam veľmi pozitívne, pretože som presvedčený, že inštitúcie a orgány štátnej správy by mali byť decentralizované. Navyše to bude mať pozitívny vplyv aj na zamestnanosť v meste a v regióne,“ hovorí Peter Gogola (nezávislý).

Za správne považuje sťahovanie aj urbanista Bohumil Kováč, podľa ktorého by centrálne úrady nemuseli sídliť len v Bratislave. „Myslím si, že zmena sídla úradu pomôže a decentralizácia je v takýchto prípadoch aj z hľadiska dostupnosti namieste,“ hodnotí urbanista.

V Banskej Bystrici má v súčasnosti centrálu aj Slovenská pošta či Úrad priemyselného vlastníctva.

Návrat daniarov na stredné Slovensko avizoval Smer ešte v predvolebnej kampani, keď premiér Robert Fico označil presun úradu za omyl bývalého ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ). Ten sťahovanie presadil v rámci zlučovania Daňového a Colného riaditeľstva do spoločného úradu – Finančného riaditeľstva, ktoré funguje od januára v Bratislave. Zabrániť presunu sa pokúšal aj vtedajší poslanec za Smer a dnešný štátny tajomník rezortu financií Peter Pellegrini, ktorý pri schvaľovaní zákona o finančnej správe predložil v tejto veci pozmeňovací návrh. Vtedajšia koalícia sa však postavila proti.

Proti sťahovaniu vlani protestovali aj obyvatelia Banskej Bystrici, ktorí spísali petíciu.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba