Súťaž námetov v RTVS je už roky nastavená zle

Externí autori a firmy bojujú o to, aby sa ich nápady dostali na obrazovku verejnoprávneho média. Z námetov, ktoré môžu posielať ešte tento týždeň, RTVS o pár dní vyberie víťazov. Kritériá, na ktorých museli súkromníci projekty stavať, sú podľa producentov už dlhšie nemoderné. Nový riaditeľ Václav Mika ich nezmenil, pretože v čase, keď bola súťaž vyhlásená, médium ešte neviedol. Môže sa preto stať, že Mikov manažment žiadnych víťazov nevyberie.

13.09.2012 15:00
RTVS, televízia Foto: ,
Slovenská televízia
debata (1)

Slovenská televízia vypisuje každý rok tzv. súbeh námetov. V rámci takejto súťaže hľadá nové nápady, ktoré potom finančne podporí a odvysiela. Podľa webovej stránky verejnoprávneho média cieľom súbehu je „transparentným spôsobom vybrať projekty, ktoré najviac zodpovedajú programovej štruktúre Jednotky a Dvojky“. Televízia zbiera námety z oblasti dokumentárnej, detskej či zábavno-vzdelávacej tvorby.

Podľa zástupkyne Asociácie nezávislých producentov Zuzany Mistríkovej sú niektoré zadania pre námety veľmi všeobecné a žánre úplne nekorešpondujú s tým, čo je v súčasnosti vo svete moderné, atraktívne a úspešné. „Ak chceme využiť tento nástroj na to, aby do televízie prišli veci, ktoré sama vyvinúť nevie, alebo hľadá impulzy a nielen spôsob, ako peniaze pustiť do televízneho prostredia, je to naformulované veľmi nekvalitne,“ dodala.

Upozorňuje na príklad slovenských hraných filmov, pri ktorých má RTVS formou koprodukcie venovať na jeden film maximálne 200-tisíc eur, no vyžaduje časovo neobmedzené práva na vysielanie. „Je to veľmi neštandardné, v Európe to nie je model. V prípade filmov je to problém, pretože ak sa chcú uchádzať o podporu aj z iných fondov, takáto podmienka film vyradí. Zadanie nerešpektuje realitu, v ktorej sa tvoria filmy,“ vysvetľuje Mistríková. Zle je nastavená aj cieľová skupina divákov, film má podľa výzvy osloviť široké spektrum „rodinných divákov všetkých vekových kategórií a sociálnych skupín“.

Producenti bývalé vedenie na chyby upozornili, ale hoci niektoré ich pripomienky boli do novej výzvy zapracované, stále tvrdia, že zadanie nerešpektuje realitu. Za najväčší problém považujú to, že nie je určené, ako sa výzvy budú vyhodnocovať. Podľa zadania ich má vyberať komisia. „Jedným z problémov súbehu za minulého vedenia bolo, že odborná komisia bola zložená z vedenia RTVS,“ pripomína Mistríková. Mená členov tohtoročnej komisie zatiaľ nie sú známe, jej zloženie určia až po uplynutí termínu na posielanie prihlášok. Konečné slovo v hodnotení bude mať Mika.

Koľko prihlášok zatiaľ dostali, v RTVS povedať nechcú. „O výsledku budeme informovať po jeho skončení a vyhodnotení,“ povedal hovorca RTVS Richard Šümeghy. Podľa informácií Pravdy prišlo do podateľne zatiaľ niekoľko desiatok obálok.

Asociácia nezávislých producentov spolu s Asociáciou producentov animovaného filmu a Slovenskou asociáciou producentov v audiovízii poslali na konci augusta novému riaditeľovi RTVS list. V ňom mu ponúkajú spoluprácu pri vytváraní systému, podľa ktorého bude médium spolupracovať s externými spoločnosťami. Odpoveď zatiaľ nemajú.

Či môže pôvodná tvorba zmeniť pohľad divákov na zachovanie koncesionárskych poplatkov, s čím počíta súčasná vláda, je podľa Mistríkovej otázne. „Spôsobom, akým sa televízia posledné roky vyvíjala, sa dopracovala do štádia, že spokojnosť s obsahom je veľmi malá a zmeniť tento pocit je dlhodobá záležitosť. Pôvodná tvorba vyžaduje investíciu a potrebuje čas. Prostriedky do filmu, ktorý diváci reálne uvidia až o dva roky, treba investovať už teraz,“ hovorí Mistríková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba