Skončia poradovníky na operácie?

Do konca roka prázdny poradovník. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa sľubuje, že zo svojho zisku uhradí plánované operácie všetkým, ktorých má na čakacích zoznamoch. Lekárska komora tento prísľub považuje za návod súkromným poisťovniam na to, ako by mali použiť svoj zisk. Tie však tvrdia, že čakacie zoznamy nesúvisia s tým, či má poisťovňa peniaze.

17.09.2012 14:00
lekári, operácia, zdravotníctvo Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Všeobecná zdravotná tvrdí, že ak jej poistencov nemocnice zoperujú do konca roka, zaplatí im aj nad rámec dohodnutých zmlúv. „Garantujeme, že máme dostatočné finančné zdroje na to, aby všetci naši poistenci, ktorí sú v súčasnosti zaradení v zoznamoch poistencov čakajúcich na poskytnutie plánovanej zdravotnej starostlivosti, absolvovali operáciu ešte do konca tohto roka,“ vyhlásil generálny riaditeľ štátnej poisťovne Marcel Forai. Vysvetlil, že poisťovňa to vyplatí zo zisku, ktorý ku koncu júla predstavoval takmer 21 miliónov eur. Celková suma potrebná na operácie 6 706 čakajúcich poistencov je asi 15 miliónov eur.

Podľa prezidenta Slovenskej lekárskej komory Mariána Kollára Všeobecná zdravotná poisťovňa tým ukazuje cestu aj ostatným dvom súkromným poisťovniam, „ako by mali nakladať so ziskom, ktorý pochádza zo zdrojov občanov a mal by byť použitý výlučne na poskytovanie zdravotnej starostlivosti“. Kollár však ide ešte ďalej a očakáva podobný krok aj voči súkromným lekárom, ktorým, ako tvrdí, poisťovňa nechce preplácať nadlimitné výkony. „Odbúra sa tým aspoň čiastočne dlhodobý problém preplácania nadlimitov a reálnejšie a transparentnejšie sa začne riešiť financovanie zdravotnej starostlivosti,“ dodal Kollár.

Súkromné zdravotné poisťovne vysvetľujú, že existencia poradovníkov nesúvisí s tým, či je poisťovňa v zisku. Odôvodňujú ich kapacitou nemocníc. Menšia z nich Union považuje prísľub konkurenčnej štátnej poisťovne za nereálny. „Podľa nedávnych vyjadrení štátnej poisťovne vysoký počet jej poistencov na čakacích listinách priamo súvisí s kapacitnými možnosťami poskytovateľov a nie nedostatočnými finančnými zdrojmi,“ povedala hovorkyňa Union ZP Judita Smatanová. Podľa nej bude ťažké tento prísľub dodržať, pretože nemocnice by mali k čakacím listinám jednotlivých poisťovní pristupovať rovnocenne, nemali by niektorých poistencov uprednostňovať.

Podľa Moniky Šimunovej, PR špecialistky poisťovne Dôvera, je krok štátnej poisťovne dôkazom toho, že ,,konkurencia zdravotných poisťovní je pre slovenské zdravotníctvo prínosom". Šimunová je navyše presvedčená, že zo strany štátnej poisťovne nie je prísľub jednorazovým krokom, ktorý by bol len súčasťou prebiehajúcej kampane na nábor poistencov.

Analytik INEKO Dušan Zachar nevidí na konaní Všeobecnej zdravotnej nič čudné. „Robí len to, čo jej a ostatným zdravotným poisťovniam ukladá zákon,“ tvrdí. Podľa neho je prirodzené, že ak poisťovňa vytvorí zisk a zároveň má svojich poistencov na čakacích listinách na plánované zákroky, musí zisk použiť práve na ich úhradu.

Verejný prísľub štátnej poisťovne je časovo ohraničený do konca tohto roka, pretože dovtedy má uzatvorené zmluvy s nemocnicami. Generálny riaditeľ Marcel Forai však predpokladá, že v budúcom roku sa tento prísľub stane buď súčasťou všeobecných zmluvných podmienok, alebo v ňom bude poisťovňa pokračovať.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba