Ľudia by mali dodržať zásadu: Pi málo, ale pi dobré, tvrdí Forsthoffer

Otrávený alkohol v Česku si vyžiadal viac ako dvadsať obetí a údajne nešlo o náhodu. "Metanol sa do fľašky dostal zámerne, alebo omylom. Ale v každom prípade zo zištných dôvodov," tvrdí nestor nášho liehovarníctva a tajomník Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Július Forsthoffer v online debate s čitateľmi Pravda.sk.

19.09.2012 13:52
Július Forsthoffer Foto:
Július Forsthoffer
debata (7)

Podľa Forsthoffera otravy metanolom v bývalom Československu v takomto rozsahu ešte neboli. Tvrdí, že štát dôkladne dohliada na bezpečnosť a podobná situácia z Čiech u nás nenastane. „Metanol sa na Slovensku nevyrába. V liehovaroch na rastlinné suroviny sa ani vyrobiť nedá. Dováža sa len pre chemický priemysel a pre výrobu mera. Zo Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku budeme naďalej spolupracovať s colnou správou, policajnými a inými kontrolnými orgánmi, aby sme to absolútne vylúčili. Myslíme si, že po tejto afére aj tí nepoctiví krčmári budú v strehu a odmietnu pokútne vyrábané liehoviny od pokútnych dodávateľov. A to sa už deje.“

Slovensko zakázalo predaj českého alkoholu a toto rozhodnutie považuje tajomník Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku za „jednoznačne správne“. Keď sa české ministerstvo rozhodlo zakázať predaj, nie je vraj dôvod, aby Slovensko nepostupovalo rovnako. „Týmto rozhodnutím sa chráni zdravie slovenských občanov. Ak máte doma český alkohol a nedôverujete mu, dajte si ho skontrolovať, alebo ho vylejte. Poplatok za analýzu je ale 30 eur. Musíte zvážiť, či sa vám to oplatí,“ zdôraznil.

Pridanie metanolu do alkoholu je údajne úmyselný krok a ľudské tragédie nenastali v dôsledku chyby alebo pri zlyhaní ľudského faktoru. Tí ľudia, ktorí pracujú legálne či nelegálne s liehom, veľmi dobre vedia, čo je metanol a čo je etanol. Vedia aj to, že ak sa určité množstvo metanolu pridá do etanolu, nemôže spôsobiť smrť. Môže však spôsobiť isté zdravotné problémy. Sú to ľudia, ktorí sú v honbe za ziskom bezcharakterní. Metanol sa vozí cisternami po Európe, nie je k nemu ťažký prístup."

Alkohol je každý rok drahší aj vďaka daniam, Nestor nášho liehovarníctva nesúhlasí s úmerou, o koľko percent zdražie alkohol, o toľko ho ľudia pijú menej. „Treba rozobrať otázku, čo vedie ľudí k tomu, aby požívali nadmerné množstvo liehu. Mali by dodržať zásadu pi málo, ale pi dobré.“

Zdôrazňuje, že tradičné slovenské výrobky od oficiálnych výrobcov s originálnymi etiketami a kolkovými známkami sú kvalitné. Občania by sa ich nemali báť konzumovať. Svoje tvrdenie ilustroval udalosťou, že nedávno na národnej výstave Země živitelka v Čechách prezident Václav Klaus ocenil Spišskú borovičku. Vyhlásil, že je lepšia ako česká slivovica. „Slovensko určite nie je na prvých priečkach v rebríčku krajín v konzumácii alkoholu. Jeho predaj i výroba medziročne klesá,“ uzavrel Július Forsthoffer.

7 debata chyba