Richter: Prípad v Ružinove si zaslúži trestnoprávnu zodpovednosť

Za zlyhanie sociálnej kurately považuje minister práce Ján Richter kauzu dievčatka, ktoré tri roky mŕtve ležalo v byte v bratislavskom Ružinove. Podľa neho nestačí, aby sociálny pracovník len prišiel, zazvonil a čakal, či sa niekto ozve.

20.09.2012 12:00
Ján Richter Foto:
Ján Richter
debata (9)

Prečo sociálni pracovníci nezasiahli a prípad zašiel tak ďaleko?
Zatiaľ je predčasné hodnotiť. Zdá sa, že zlyhalo viacero inštitúcií. Budem však hovoriť za sociálnych pracovníkov z okresného úradu práce. Prvé informácie nasvedčujú tomu, že došlo k flagrantnému zlyhaniu a zanedbaniu povinnosti sociálnej kurately, ktorá nedocenila celú problematiku napriek konkrétnym upozorneniam. Rozhodol som o vyšetrení prípadu a ak sa veci potvrdia, budem vyvodzovať prísne personálne závery. Osobne si myslím, že si to zaslúži aj trestnoprávnu zodpovednosť.

Susedia na tento prípad upozorňovali. Nie sú sociálni pracovníci ľahostajní?
Nechcel by som povedať, že sa nezasiahlo. Zasiahlo sa, ale málo účinne. Nestačí len prísť, zazvoniť, či sa niekto ozve. Doteraz nemám základnú odpoveď, či sociálni pracovníci niekedy vôbec videli tie deti živé. V tejto chvíli je to vážne zanedbanie základných povinností.

Nie je sociálnych pracovníkov málo na to, aby robili kvalitnú prácu v teréne?
Iste. Treba povedať, že zamestnanci úradov práce sú poddimenzovaní. Netýka sa to len sociálnej kurately, ale aj konkrétneho kontaktu s nezamestnanými. Čísla v niektorých okresoch sú až varovné. Jeden pracovník na 950 nezamestnaných, to znamená vykonať len najzákladnejšie úkony. Problém je v tom, že je tu málo voľných pracovných miest. Je polovica okresných úradov, kde pracovník nemá šancu ponúknuť nejaké riešenie pre nezamestnaného. V prípade sociálnych pracovníkov región Bratislavy nie je až taký frekventovaný. Je to dané aj štruktúrou obyvateľstva. Budem však žiadať, aby sa aj tu prijali opatrenia napriek šetreniu.

Budete sa zasadzovať za zmenu legislatívy na ochranu práv dieťaťa? Pretože kým u nás je normálne, že deti v osadách behajú vonku nahé, hladné a niekedy aj choré, v Británii by sa rodičom odobrali?
Možno aj tieto prípady budú istým mementom, aby sme podrobnejšie zhodnotili tvrdosť legislatívy, ktorá súvisí s ochranou práv detí a rodinnej politiky. Dal som veci podrobne prešetriť a keď budú známe, k problematike sa vrátime. Nevylučujem, že budem mať ambíciu zmeniť legislatívu týkajúcu sa rodinného práva.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba