Cirkevné a súkromné školy dostanú trvalú garanciu peňazí

Cirkevné a súkromné školy zrejme dostanú trvalú garanciu, že im štát bude dávať minimálne 88 percent z peňazí, ktoré dostávajú obecné školy alebo školy zriaďované štátom či samosprávou.

20.09.2012 19:17
škola, žiaci, deti Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Parlament schválil pozmeňovací návrh k novele zákona o financovaní škôl, ktorý predložil poslanec za KDH Martin Fronc. Pod jeho návrh sa podpísal aj poslanec Smeru Ľubomír Petrák. Fronc navrhol, aby garancia 88 percent pre neštátne školské zariadenia nebola tak, ako bolo v pôvodnom návrhu zákona, len na obdobie rokov 2013 až 2015, ale aby tá garancia bola od roku 2013 bez obmedzenia. Minimálne 88 percent z peňazí, ktoré putujú k štátnym školám, dostávajú neštátne školy a školské zariadenia už dnes. Od roku 2007, keď prešli kompetencie zo štátu na samosprávy, však túto istotu dostávali vždy len na tri roky. Prechodné obdobie malo poslúžiť na racionalizáciu siete škôl. Poslanci NR SR okrem Froncovho návrhu odmietli ďalšie pozmeňovacie návrhy opozičných poslancov.

Parlament odobril aj pozmeňujúci návrh Juraja Blanára (Smer), podľa ktorého ministerstvo školstva určí racionalizačné opatrenia zriadovateľovi, ktorý ho požiadal o dofinancovanie školy alebo školského zariadenia, ale zároveň s ním určí aj druh a trvanie opatrenia a až potom môže siahnuť na financie. Zriaďovateľ môže požiadať o ďalšie peniaze až po uskutočnení racionalizačného opatrenia, ktoré znamená zrušenie školy, zníženie počtu tried alebo počtu zamestnancov.

Podľa schválenej novely peniaze na záujmové krúžky v centrách voľného času (CVČ) a školských strediskách záujmovej činnosti dostanú od budúceho roka obce, kde má dieťa trvalý pobyt, a nie tie, ktoré v skutočnosti ponúkajú záujmové činnosti pre dieťa. Prijatiu novely nezabránila ani vlna kritiky stavovských organizácií či opozície, ktorí ju označili za likvidačnú. Objem financií pre obce vyrátajú od budúceho roka podľa počtu detí s trvalým pobytom vo veku od päť do 14 rokov. Rezort chce zmenou zamedziť duplicitnému vykazovaniu toho istého dieťaťa v CVČ.

Opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ) upozornil, že podľa nových pravidiel dostane dotácie na záujmovú činnosť aj 2 647 obcí, v ktorých sa nenachádzajú centrá voľného času. Vzhľadom na to, že zákon nezaväzuje starostov poukázať tieto financie na CVČ, môžu ich použiť na splácanie dlhov či opravy v obci. Stavovské a mimovládne organizácie v školstve spustili proti zmenám petíciu, pod ktorú sa dodnes podpísalo viac ako tritisíc ľudí. Ministerstvo tvrdí, že ho k zmene prinútili množiace sa prípady takzvaných čiernych duší, na ktoré idú dotácie, aj keď reálne nenavštevujú žiadne krúžky záujmovej činnosti. Dôkazom zneužívania súčasného systému sú podľa rezortu zriaďovatelia CVČ v malých obciach, kde evidujú tisíce detí, na ktoré požadujú financie.

Minister školstva Dušan Čaplovič odmieta, že by prijatím novely zákona o financovaní škôl hrozil centrám voľného času (CVČ) zánik. Ako uviedol na záver rozpravy k tomuto zákonu, ak CVČ zaniknú, tak preto, že nedokážu fungovať za normálnych podmienok konkurencie. Podľa neho samosprávam ide o to, aby CVČ boli kvalitné a nerozlišujú, či je verejné, súkromné, alebo cirkevné.

5 debata chyba