SaS chce, aby vodičák mali len tí, čo skončili základnú školu

Poslankyňa Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS) navrhuje, aby vodičský preukaz mohli dostať len tí, ktorí majú ukončené aspoň minimálne vzdelanie.

25.09.2012 18:27 , aktualizované: 19:52
debata (84)

Nicholsonová v novele zákona o cestnej premávke navrhuje povinnosť minimálneho vzdelania na vydanie vodičského oprávnenia, a to dosiahnutie nižšieho stredného vzdelania, čo v praxi znamená ukončenie minimálne 9. ročníka základnej školy. Nicholsonová tvrdí, že svojím návrhom chce motivovať deti, aby zostali v škole.

Skúška odbornej spôsobilosti na vedenie motorového vozidla pozostáva z dvoch častí. Prvá časť je vedomostný test, ktorý tvorí 27 otázok, ktoré pozostávajú z overenia vedomostí nielen zo zákona o cestnej premávke, ale aj z rôznych vyhlášok, upozorňuje Nicholsonová. Súčasťou tohto písomného testu sú aj praktické riešenia križovatiek. Podľa Nicholsonovej si treba uvedomiť, že osoby, ktoré vykonávajú túto skúšku z odbornej spôsobilosti, majú na jej vykonanie obmedzený časový limit 20 minút. Na úspešné absolvovanie tejto skúšky je potrebné získať 50 bodov z maximálneho počtu 55 bodov.

V reálnom živote sa podľa Nicholsonovej stretávame s prípadmi, keď osoby bez toho, aby mali ukončenú aspoň základnú školu a bez reálnych základov ovládania čítania, úspešne získavajú vodičské oprávnenia mnohokrát s rôznymi pochybnosťami. V takýchto prípadoch je aj zvýšené riziko korupčného správania pri žiadostiach o vydanie vodičského oprávnenia osôb bez schopnosti alebo so zníženou schopnosťou čítať. Podľa nej je veľmi dôležité klásť dôraz pri žiadateľoch o vydanie vodičského preukazu na ich vzdelanie, predovšetkým na ukončenie minimálne základnej školy.

Poslanec za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti Peter Pollák povedal v parlamentnej rozprave k Nicholsonovej návrhu, aby sa prestala zneužívať rómska problematika. „Potrebujete mať iné témy, nie lacné rómske témy. Je potrebný komplexný prístup,“ povedal.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka nie je ambíciou tohto zákona riešiť rómsku problematiku komplexne. „Predložený návrh rieši jednu z mnohých situácií,“ uviedol. Poslanec NR SR Ľubomír Galko sa Polláka, ktorý má nastúpiť do funkcie splnomocnenca vlády pre rómske komunity, opýtal, či odstúpi, ak sa ukáže, že ho Smer používa len ako štafáž.

Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič upozornil, že rómske dieťa nemá šancu dokončiť školu, pretože štát zlyháva hneď od začiatku. „Možno si urobí vodičák a bude robiť niekde šoféra. Ideme mu vziať chlieb z rúk. Nemali by sme hodiť všetkých do jedného vreca. Prečo by mala byť hranica skončenie základnej školy? Na vodičák treba vedieť čítať a písať,“ povedal v rozprave. Návrh SaS zvyšuje sociálnu odkázanosť rómskych detí.

Poslanec za Smer Anton Martvoň prirovnal Nicholsonovej návrh k návrhu exposlanca NR SR za HZDS, ktorý chcel, aby ženy mohli jazdiť len v pravom jazdnom pruhu.

Nicholsonovej sa bridí sedieť v parlamente, kde mnohí len „tliachajú“

Poslankyni Lucii Nicholsonovej (SaS) sa hnusí sedieť v Národnej rade SR, v ktorej ľudia ako Igor Matovič (OĽaNO) iba „tliachajú“ a robia koalično-opozičné dohody. „Ja takúto politiku robiť nemienim. Vy tu večne len tliachate. Mne sa bridí sedieť v tomto zbore,“ vyhlásila Nicholsonová v závere deviateho rokovacieho dňa siedmej schôdze parlamentu.

Reagovala na vystúpenie Igora Matoviča, ktorý nesúhlasí s tým, aby vodičské preukazy dostávali len osoby, ktoré absolvovali minimálne deväť ročníkov základnej školy. Nicholsonová to navrhuje v novele zákona o cestnej premávke. Matovič uviedol, že podmieňovať vydanie vodičáku základným školským vzdelaním mu pripadá rovnako absurdné ako žiadať, aby štátna tajomníčka mala vysokú školu. Nicholsonová bola v minulom volebnom období štátna tajomníčka na ministerstve práce, v tom čase mala len maturitu.

Nicholsonová sa ho spýtala, aký je rozdiel medzi ňou a inými vzdelanejšími poslancami. „Chodím na rokovania, hlásim sa vo faktických poznámkach. Aký je rozdiel medzi mnou a vzdelanejšími poslancami? Možno len ten, že nebúcham topánkou o stôl a nehádžem striekačky na hlavu svojich kolegov,“ reagovala poslankyňa. Zastali sa jej aj viacerí jej kolegovia.

Predseda SaS Richard Sulík doplnil, že vysokoškolské vzdelanie nezabráni nikomu hádzať kolegom na hlavu striekačky. Zdôraznil, že Nicholsonovej návrh nie je o tom, že človek bez základnej školy by nevedel šoférovať. Vodičský preukaz má byť pre ľudí vrátane Rómov z osád motivátorom pre získanie základného vzdelania. „Na tom sa hádam zhodneme, že je dobré, aby ľudia mali aspoň základné vzdelanie. My netvrdíme, že bez základnej školy sa nedá šoférovať, ale vravíme, že vodičák je motivátor,“ povedal Sulík.

Podľa neho je to niečo podobné, ako keď niekto neplatí alimenty. „Vezmú mu vodičák. No a aký je rozdiel medzi tým, kto platí a neplatí alimenty? No žiadny, aj tu chceme len motivovať, aby tie alimenty platil,“ vysvetlil Sulík. Nicholsonová zdôraznila, že základné vzdelanie je záruka toho, že človek vie čítať a písať. A bez toho je podľa poslankyne ťažké získať vodičský preukaz.

84 debata chyba