Majetkové priznania by mali funkcionári podávať už po novom

Politici a verejní funkcionári by mali v roku 2013 podávať majetkové priznania po novom. Ako povedal novinárom predseda parlamentu Pavol Paška po rokovaní pracovnej skupiny na zmenu Ústavy SR a ústavných zákonov, všetci jej členovia sa zhodli, že nové paragrafové znenie zákona o konflikte záujmov a nové tlačivá pre majetkové priznania verejných funkcionárov pripraví do konca roka parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

26.09.2012 13:05
parlament, vláda, poslanci Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Gesciu nad prípravou prevezmú jeho bývalí predsedovia Gábor Gál (Most-Híd) a Renáta Zmajkovičová (Smer). Lídrom skupiny bude súčasný predseda výboru Miroslav Beblavý (SDKÚ).

Súčasný zákon je podľa Pašku veľmi deravý a potrebuje novelizáciu. Upozornil, že vzniká množstvo prípadov, keď funkcionár nepodá priznanie alebo nie je úplné. Nie je doriešená ani otázka sankcie.

Skupina sa tiež zaoberala zákonom o poslancoch, ktorý podľa Pašku nespĺňa potrebné náležitosti. „Panuje zhoda, že ho potrebujeme riešiť,“ povedal s tým, že už sú pripravené podklady ako riešia iné krajiny postavenie poslanca. Len dve krajiny, Nemecko a Poľsko, majú postavenie poslanca zakotvené v jednom zákone. Iné majú jeho postavenie zakotvené v ústave a ostatné náležitosti v rokovacom poriadku.

„Ani my nebudeme riešiť samostatný zákon o poslancoch,“ povedal s tým, že sčasti by malo byť postavenie poslanca upravené v ústave a zvyšok v rokovacom poriadku. Podľa Pašku treba definovať status poslanca. Ústava hovorí všeobecne o výkone funkcie. Treba však poskytnúť praktické riešenia otázok, ako sú pôžitky, odmeňovanie, či platové náležitosti poslancov. Pod vedením jeho poradcu pre legislatívu Štefana Kridla vznikne skupina právnikov, ktorá pripraví paragrafové znenie úpravy.

Imunitou sudcov sa skupina nezaoberala. Paška chce o tom rokovať po dokreovaní Súdnej rady SR. Pracovná skupina na zmenu ústavy sa stretne opäť na začiatku októbrovej parlamentnej schôdze.

debata chyba