Výsluhové dôchodky by sa nemali zdaňovať, rozhodla vláda

Výsluhové dôchodky vojakov a policajtov sa napokon nebudú zdaňovať tak ako ostatné príjmy. Napriek tomu, že takýto návrh pôvodne obsahovala novela zákona o dani z príjmov, počas rokovania vlády sa ministri dohodli na vypustení tohto opatrenia, s ktorým nesúhlasili silové rezorty.

28.09.2012 13:39
peniaze, euro, bankovky
Ilustračné foto
debata (74)

K vypusteniu zdanenia došlo pod podmienkou, že vnútro a obrana predložia svoj návrh, ako stabilizovať sociálne systémy policajtov a vojakov, ktoré sú podľa šéfa rezortu obrany v katastrofálnom stave. „Máme čas prakticky dva mesiace alebo mesiac, aby sme predložili s ministrom vnútra náš návrh riešenia tejto problematiky,“ uviedol minister obrany Martin Glváč (Smer).

Ministerstvo vnútra predložilo vlastnú alternatívu, ako systém výsluhových dôchodkov zmeniť. V novele zákona o sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov navrhuje zavedenie 10-percentného odvodu do dosiahnutia veku 62 rokov. Peniaze z tohto odvodu by tak zostali v systéme sociálneho zabezpečenia vojakov a policajtov, na rozdiel od rezortom financií navrhovaného zdanenia, ktoré by skončilo v štátnej kase. Vo vnútri rezortov vnútra a obrany sa už diskutuje o návrhu, ktorý počíta s 10-percentným odvodom. Rokovali aj s terajšími, ale aj bývalými vojakmi, ktorí sú poberateľmi týchto dôchodkov.

„S veľkou väčšinou sme plus mínus dohodnutí, trošku máme problém s dôchodcami kvôli tej valorizácii, pretože nepochopili momentálnu situáciu,“ povedal Glváč. Prednedávnom došlo k zmrazeniu valorizácie výsluhových dôchodkov, keďže sú zmrazené platy aktívnych prispievateľov do systému.

74 debata chyba