Polícia odhalila historický daňový podvod

Policajný zbor SR v spolupráci s Finančnou správou odhalili daňový podvod troch firiem na východe Slovenska. Tie požadovali vyplatenie 21 miliónov eur ako nadmerný odpočet DPH za fiktívne obchody s medeným práškom a niklovým drôtom z Nemecka.

28.09.2012 13:43
debata (25)

„Vďaka tomu, že existuje koordinácia aktivít medzi finančnou správou a políciou a ďalšími orgánmi, nedošlo k vyplateniu tejto obrovskej sumy peňazí. Daňová kobra, ktorá nám funguje, zachránila pre štát viac ako 20 miliónov eur,“ povedal premiér Robert Fico. Podotkol, že sú pripravené ďalšie prípady, ktoré skončia vznesením obvinení a financie nebudú vyplatené osobám, ktoré odpočty dane z fiktívnych obchodov vymáhajú.

Policajný prezident Tibor Gašpar uviedol, že v kauze je obvinených šesť ľudí, a to z trestného činu neodvedenia dane a poistného. Páchatelia sa podľa Gašpara pokúsili vylákať peniaze zo štátneho rozpočtu cez fiktívne zdaniteľné plnenie. „Tovar bol deklarovaný len na papieri,“ povedal.

Prezident Finančnej správy SR František Imrecze konštatoval, že pri odhalení prípadu im pomohla efektívna spolupráca s nemeckými partnermi, keďže firmy deklarovali nákup niklu z Nemecka. „Nemecká strana potvrdila, že ide o fiktívne dodanie a certifikáty súvisiace s týmto dodaním sú falzifikátmi,“ informoval. Pochvaľoval si tiež spoluprácu s políciou. „Daňovú kobru sme etablovali ako spoločný tím v polovici júna, čiže za pár mesiacov máme výsledky,“ skonštatoval Imrecze.

25 debata chyba