Vysokoškoláci chystajú protesty proti vláde

Vysokoškolskí študenti plánujú na záver októbra protestné zhromaždenia proti politike vlády Roberta Fica.

02.10.2012 18:30
štúdium, vysoká škola, študenti Foto:
Ilustračné foto
debata (121)

Ako sa uvádza v tlačovom vyhlásení Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ), rada začína na základe hlasovania svojho valného zhromaždenia z 29. septembra mobilizáciu študentov Slovenskej republiky.

„Dôvodom je predovšetkým súčasný nevyhovujúci stav vysokého školstva na Slovenku a kroky vlády Roberta Fica, ktoré považuje ŠRVŠ za konanie škodiace záujmom študentov na Slovensku,“ uvádza sa vo vyhlásení. Súčasťou mobilizácie vysokoškolákov budú aj protestné zhromaždenia naplánované na 23. októbra v Bratislave a Košiciach. O ďalších miestach sa momentálne rokuje. Zhromaždeniam bude predchádzať prednesenie konkrétnych požiadaviek vláde a parlamentu Slovenskej republiky. Informoval o tom tajomník ŠRVŠ pre vzťahy s verejnosťou Radoslav Zemko.

Medzi hlavné problémy podľa zástupcov vysokoškolákov patria: zvýšenie odvodového zaťaženia študentov pri práci na dohodu, návrh zákona o Fonde na podporu mladých, ktorého súčasné znenie zavádza poplatok za predčasné splatenie pôžičky zo Študentského pôžičkového fondu a nízke dotácie na stravovanie študentov. Viac informácií možno nájsť na webstránke Študentskej rady vysokých škôl – www.srvs.sk.

121 debata chyba