Čo dosiahnu LGBTI ľudia, rozhodne Borec

Prvýkrát v histórii Slovenska bude mať komunita lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí svoj výbor pri vláde. Či sa mu aj podarí do legislatívy presadiť zmeny, po ktorých táto komunita volá, bude závisieť od ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, ktorý výboru predsedá.

04.10.2012 12:00
Dúhový pochod, Pride, Bratislava Foto:
Komunita lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych ľudí bude mať svoj výbor pri vláde.
debata (1)

Podľa vyjadrení rezortu spravodlivosti registrované partnerstvá v tomto volebnom období nedostanú šancu. Borec bude vo výbore podľa jeho hovorkyne Jany Zlatohlávkovej obhajovať manželstvo ako jedinečný zväzok muža a ženy, tak ako to hovorí programové vyhlásenie vlády.

Mimovládne organizácie, ktoré o vznik výboru žiadali, sú aj napriek tomu optimistické. „Dlho sme na tom pracovali a konečne to vyšlo,“ hovorí Romana Schlesinger, riaditeľka Queer Leaders Forum, ktoré organizuje na Slovensku Dúhový Pride. S rýchlym úspechom v tejto oblasti neráta. „Výbor je poradný orgán rady vlády, takže svoje odporúčania dá rade. Tá ich bude posúvať na vládu, ktorá sa tým bude zaoberať, ale neznamená to, že ich bude musieť schvaľovať,“ hovorí Schlesinger. V prípade registrovaných partnerstiev sa podľa nej uvažuje o zriadení pracovnej skupiny, ktorá by pracovala na návrhu zákona o registrovaných partnerstvách alebo by aspoň mohla začať s analýzou zákonov, ktoré v Európe existujú.

Ministerstvo je podľa Zlatohlávkovej pripravené na diskusiu o hľadaní riešení, ako zjednodušiť život ľuďom, ktorí žijú aj v inom ako manželskom zväzku, a to bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu. Týka sa to napríklad práva partnerov vzájomne po sebe dediť, zastupovania či práva na prístup k informáciám o zdravotnom stave partnera.

Schlesinger očakáva, že v rámci výboru sa vytvorí viac pracovných skupín. Jednou z vecí, ktoré by chceli presadiť, je zber dát. „Existujú rôzne odporúčania EÚ o tom, že členské krajiny by mali zbierať rôzne dáta aj na základe sexuálnej orientácie. Keďže sa to nerobí, nepoznáme presnú mieru diskriminácie na trhu práce, nepoznáme počet homofóbne orientovaných trestných činov. Napriek tomu, že ľudia ich hlásia, u policajtov nie je taká kolónka,“ hovorí Schlesinger. Vyjadrovať sa chcú k legislatíve v oblasti školstva, zdravotníctva.

Termín prvého rokovania výboru ani zoznam jeho členov nie sú zatiaľ určené. Zatiaľ sa diskutuje o štatúte výboru.

Proti vzniku výboru, ktorý včera schválila vláda, sa zdvihla vlna protestov z radov katolíckych veriacich, či už mimovládnych organizácií ako Fórum života, združenia Pastor Bonus, ale aj Konferencie biskupov Slovenska. Kresťanské organizácie doručili na Úrad vlády aj výzvu, aby výbor nevytvorila. „Na predsedu vlády, ministrov a poslancov sa v extrémne krátkom čase obrátilo s osobnou výzvou 3 643 ľudí, ktorí protestovali proti vytvoreniu tohto výboru,“ uviedol Marek Nikolov zo združenia Pastor Bonus.

Neheterosexuálne páry chcú podľa kresťanských organizácií získať nadštandardné práva. Zriadenie výboru pre práva ľudí s neheterosexuálnou orientáciou je podľa nich nadbytočné. " Na úrovni vlády je už výbor, ktorý sa už zaoberá vymožiteľnosťou základných ľudských práv. Tento výbor je navyše," tvrdí Michalčík z Fóra života.

Podľa právničky Janky Debrecéniovej „nejde o nijaké nadštandardné práva“. A fakt, že Radu vlády pre ľudské práva vedie minister zahraničných vecí a Výbor pre LGBTI komunitu minister spravodlivosti, tiež podľa nej „dosť jasne dokazuje, že vláda si uvedomuje, že táto oblasť má medzinárodnoprávnu a celkovú ľudskoprávnu rovinu“.

Na prijímanie opatrení v oblasti dodržiavania a presadzovania ľudských práv neheterosexuálnych ľudí vyzvala Slovensko aj nedávna správa Výboru OSN pre hospodárske, sociálne a kultúrne práva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba