Most-Híd opúšťajú ženy

Strana Most-Híd prišla o ďalšiu ženu. Košická viceprimátorka Renáta Lenártová prekvapujúco oznámila, že končí s členstvom. Asi pred pol rokom stranu narýchlo opustila Edita Pfundtnerová, ktorá po marcových voľbách do parlamentu skončila prvá pod čiarou.

04.10.2012 12:37
Béla Bugár Foto:
Šéf strany Most-Híd Béla Bugár
debata (8)

Lenártová v stredu na telefonáty nereagovala, poskytla len stanovisko. V ňom ako hlavný dôvod odchodu uviedla odklon strany od „aktívnej politiky spolupráce a hľadania porozumenia medzi všetkými menšinami“. Viceprimátorka ďalej tvrdí, že jej rozhodnutie odísť z Mostu vychádza aj z nedoceneného postavenia a významu žien v strane. Podľa jej vyhlásenia plánuje aj naďalej pôsobiť vo verejnom a politickom živote a chce presadzovať princípy väčšej sociálnej citlivosti a tradičných hodnôt. Na nerovnocenné postavenie žien v politike upozornila pri odchode zo strany aj Pfundtnerová. Mužov – politikov označila za skupinkárov, ktorí majú ženy len na okrášlenie. „Most nemá v parlamente ani jednu ženu,“ podotkla vtedy Pfundtnerová.

Strana tvrdí, že sa o vzdaní členstva Lenártovej dozvedela z médií. „Je nám ľúto, že na vydiskutovanie záležitostí, na ktoré sa odvoláva, nevyužila snem strany, prípadne nediskutovala o týchto záležitostiach so straníckymi orgánmi,“ povedala k celej záležitosti tlačová tajomníčka Mostu Zuzana Bačiak Masaryková.

Politológ Tomáš Koziak hovorí, že zatiaľ je ťažké odhadnúť, čo sa v strane deje. Myslí si, že môže ísť o pnutie v regionálnych štruktúrach strany, pretože tam je to viac o osobných vzťahoch. „Také kroky, ako urobila viceprimátorka, sa nedejú bežne, takže na to určite mala vážny dôvod. Časom sa ukáže, čo za tým bolo,“ zhodnotil Koziak. Podľa neho je dosť možné aj to, že Lenártová vstúpi do inej politickej strany.

Regionálnych straníckych kolegov z Košíc odchod viceprimátorky šokoval. „Prekvapilo ma to a je mi ľúto, že odišla. Je to škoda, vážim si ju. Nebola ani na sneme, no myslela som si, že má nejaké neodkladné povinnosti. Zrejme sa už vtedy rozhodovala,“ povedala košická krajská podpredsedníčka Mostu-Híd Alžbeta Tamásová.

Podľa poslanca mestského zastupiteľstva za Most-Híd Ľubomíra Demského doteraz nič nenaznačovalo, že by Lenártová chcela zo strany odísť. „Naša vzájomná spolupráca bola dobrá, neviem, čo ju k tomuto rozhodnutiu viedlo. Nenaznačovala nejaké problémy, preto som prekvapený. Musíme s kolegami rozobrať, prečo sa to stalo,“ povedal k situácii Demský. Poslanci budú tiež riešiť, či Lenártová zostane vo funkcii viceprimátorky, keďže v nej zastupovala Most-Híd.

V máji tohto roka odišla z Mostu-Híd Edita Pfundtnerová bez vysvetlenia. Povedala iba, že odchádza „s čistým svedomím a so vztýčenou hlavou“. Nevylúčila, že vstúpi do inej strany. Do akej, to nepovedala. Tvrdila, že po účinkovaní v strane chce byť chvíľu slobodným človekom.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba