Fico organizuje schôdzku premiérov, ktorí sú proti kráteniu rozpočtu EÚ

Premiéri deviatich krajín EÚ a Chorvátska, ktoré do únie vstúpi na budúci rok, sa v piatok stretnú na Bratislavskom hrade, aby spoločne vystúpili proti skracovaniu rozpočtu EÚ na roky 2014-2020. Ďalších šesť štátov bude na stretnutí predsedov vlád členských krajín EÚ, združených v neformálnom zoskupení Priatelia kohézie, zastúpených na úrovni štátnych tajomníkov a ministrov.

04.10.2012 11:20
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (25)

Do Bratislavy príde aj predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso, šéf europarlamentu Martin Schulz, podpredseda EK Maroš Šefčovič a eurokomisár pre finančné plánovanie a rozpočet Janusz Lewandowski.

Stretnutie premiérov sa uskutočňuje z iniciatívy predsedu vlády Roberta Fica a nadviaže na predchádzajúci prvý summit v takomto formáte, ktorý bol v Bukurešti 1. júna. Ako už Fico informoval, na stretnutí Priateľov kohézie by mali byť prítomní premiéri Českej republiky, Maďarska, Poľska, Estónska, Lotyšska, Rumunska, Bulharska, Slovinska a Chorvátska.

Predstavitelia šestnástich štátov chcú podpísať spoločnú deklaráciu, podľa ktorej by Európska komisia mala mobilizovať všetky nástroje podporujúce hospodársky rast. „Verím, že hlas, ktorý príde zo Slovenska v piatok, bude významný, pôjde o pätnásť, šestnásť krajín, ktoré majú rovnaký názor a ak to bude podporené aj EK a Európskym parlamentom, tak toto môže významne ovplyvniť konečnú podobu rozpočtu EÚ na roky 2014–2020,“ zdôraznil tento týždeň Fico.

EÚ je v otázke rozpočtu rozdelená na krajiny, ktoré sú čistými platcami a ktoré požadujú škrtanie rozpočtu, a na štáty, ktoré tvrdia, že rozpočet je vyvážený a dobrý tak, ako ho nastavila EK. Čistí platcovia podľa Fica tvrdia, že ak sa má rozpočet škrtať, tak najmä na úkor kohézie, teda politiky zmierňovania rozdielov medzi jednotlivými regiónmi EÚ. Práve proti tomu sú Priatelia kohézie, ktorí sa stretnú v Bratislave.

Summit skríži plány všetkým, ktorý by dnes a v piatok chceli navštíviť Bratislavský hrad. Kultúrna pamiatka bude zatvorená. „Slovenské národné múzeum – Historické múzeum na Bratislavskom hrade bude 4. a 5. októbra zatvorené pre verejnosť pre prípravu štátneho podujatia – stretnutia predsedov vlád členských krajín Európskej únie organizovaného Úradom vlády Slovenskej republiky,“ povedala Jana Huťanová zo SNM – Historického múzea.

Neformálnu skupinu Priatelia kohézie tvorí 15 členských krajín EÚ: Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Estónsko, Grécko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Malta, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko. So skupinou úzko spolupracuje aj Chorvátsko, ktorého vstup do EÚ sa očakáva 1. júla 2013 po ratifikácii zmluvy o pristúpení všetkými členskými krajinami únie.

25 debata chyba