Spolu vládli, spolu odchádzajú do minulosti

Tak ako ruka v ruke vládli, po dvadsiatich rokoch spoločne skončili. Paradoxne začiatok konca HZDS a SNS neprivodili pravicové strany, ale Smer. Ten ich síce počas prvej vlády Roberta Fica povolal do svojej vlády, ale výsledkom bolo ich vytlačenie na okraj politického vplyvu.

09.10.2012 12:00
Slota, Mečiar Foto:
Ján Slota a Vladimír Mečiar. Obaja skončili s politkou.
debata (51)

Hoci v 90.¤rokoch Mečiarovo HZDS bolo jednoznačne najdominantnejšou politickou stranou, ktorá diktovala politický vývoj a Slotovi národniari jej verne sekundovali, dnes ani jedna z týchto strán nemá voličom čo ponúknuť. Ich konečný zostup z politického vrcholu dovŕšili škandály a pokračujúci rozkladný proces.

„Ak by sme mali finančne vyjadriť hodnotu ochrannej známky HZDS a SNS na trhu, tak je veľmi nízka a za posledné roky výrazne klesla,“ hovorí politológ Tomáš Koziak. Na čele oboch strán sú v podstate tí istí ľudia. Vladimír Mečiar a Ján Slota, ten sa však predsa len cez víkend rozhodol uvoľniť miesto Andrejovi Dankovi. Odborníci však nepredpokladajú, že by sa mu ešte podarilo SNS spasiť. „Je menej výrazný, s menej špecifickou rétorikou ako Slota. Nie je to taký typ, z ktorého by marketingoví manažéri mali radosť,“ hodnotí Koziak.„Nacio­nalistický prúd má síce stále svojich sympatizantov, teraz však ide o to, či a ako dokáže tento prúd podchytiť. Mohol by vyjsť s rómskou kartou, ktorá začína byť moderná, zatiaľ čo protimaďarská karta sa začína vyčerpávať. Veľké šance tomu nedávam,“ dodal.

Politológ Michal Horský upozorňuje, že SNS vo svojej novodobej dvadsaťročnej histórii nijako nevynikala vlastnou agendou, skôr korupčnými škandálmi. „Škandály SNS z čias jej vládnutia sa dodnes vyšetrujú a pokiaľ sa tieto kauzy uspokojivo pre verejnosť neuzatvoria, SNS, či už so Slotom, alebo s mladým vedením, nemá šancu vrátiť sa do parlamentnej politiky,“ hovorí Horský.

SNS vo voľbách v roku 2012 zostala tesne pred prahom vstupu do parlamentu. Volilo ju 4,55 percenta ľudí. V poslednom prieskume agentúry Focus by jej dalo hlas 3,9 percenta opýtaných. Ešte horšie je na tom HZDS. Vo voľbách prepadlo už dvakrát a v septembrovom prieskume Focusu dosiahlo len 0,8 percenta. Jeho predseda Vladimír Mečiar sa rozhodol z čela HZDS odísť. Nový predseda však chýba. Strana by na budúci týždeň mala po preregistrácii spoznať počet svojich členov. Koncom októbra sa má na republikovom predstavenstve rozhodnúť o termíne snemu. Kto bude napokon predsedom, nevedno.

„Ťažko očakávať, že by tam prišiel známejší človek a s tou povesťou strany, ktorú HZDS má, lebo tá povesť nie je dobrá. Myslím, že ľudia zostávajú v HZDS len z nostalgie alebo nejakého fanatizmu,“ povedal Koziak. Podľa Horského HZDS už od svojho počiatku bolo založené ako hnutie jediného muža a tak fungovalo a zrejme tak aj skončí. Poznamenal, že Mečiar celý čas brzdil proces obnovy a rekonštrukcie strany. „Počas existencie HZDS najskôr vymenúval a potom politicky kántril možných nasledovníkov a v konečnom štádiu zostali pri ňom len tí najvernejší a fakticky aj najbezvýznamnejší členovia,“ uzavrel Horský.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba