Vo vzťahoch sestier a ministerky prituhuje

Ak zdravotné sestry doteraz do štrajku nevyprovokovali ani nízke platy, ktoré ich trápia podľa ich slov už dvadsať rokov, naštartovať ich môže najnovší konflikt medzi ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou a prezidentkou komory sestier Máriou Lévyovou.

11.10.2012 14:00
protest, sestry Foto:
Cieľom protestu sestier bolo vyzvať Ústavný súd, aby už konečne rozhodol o ústavnosti zákona, ktorým im boli zvýšené platy.
debata (1)

Ministerka totiž odmietla podporiť akciu zdravotných sestier, ktoré chcú pozvať poslancov parlamentu do nemocníc, aby tam s nimi strávili jednu službu. Lévyová ju upozornila, že ak akciu obmedzí alebo bude sabotovať, dá tým za pravdu hlasom, „ktoré hovoria, že pokojná cesta v našej krajine nikam nevedie a volajú po nátlakových akciách podľa vzoru lekárov“.

Zdravotné sestry pripravili na 29. októbra Deň so sestrami. V rámci neho chceli priamo v nemocniciach ukázať politikom, aká náročná je ich práca. Reakcia ministerky im však pokazila radosť. „Nemocnica naozaj nie je zoo! Nechodíme sa do nej pozerať na pacientov ako na zvieratká,“ reagovala Zvolenská.

Prezidentke komory Lévyovej ministerka pripomenula, že cudzí ľudia nemôžu byť súčasťou službukonajúceho personálu v nemocnici. Nemôžu sa zúčastniť stanovenia diagnózy či ošetrenia bez súhlasu pacienta. „Naším prvoradým záujmom by malo byť predsa zdravie a bezpečnosť pacienta a nie vytváranie z takej vážnej veci, ktorou je choroba, divadlo – či už pre médiá, alebo pre seba samých,“ povedala ministerka.

Lévyovú slová Zvolenskej zaskočili. No nie až tak vážne, aby ministerke neodkázala, že si zvolila jazyk, ktorý nie je hodný ministerského postavenia a patrí skôr bulváru. Šéfka komory aj napriek tomu verí, že Zvolenská zmení názor. „Inak budem musieť pripustiť, že vašou snahou je sabotovať naše úsilie ukázať poslancom, v akom stave sa nachádza vami riadený rezort. Máte čo skrývať?“ vyhrotila konflikt Lévyová.

Sestry za vyššie platy zatiaľ bojujú pokojnou formou. Včera sa ich v blízkosti Ústavného súdu v Košiciach zišlo okolo dvesto. Cieľom protestu bolo vyzvať Ústavný súd, aby už konečne rozhodol o ústavnosti zákona, ktorým im boli zvýšené platy. Súd zastavil platnosť zákona v júli, sestry žiadajú, aby rozhodol do konca tohto roka.

Zhromaždené sestry dávali najavo svoju nespokojnosť skandovaním sloganov Bez nás to nejde, Chceme plácu za prácu, piskotom, výkrikmi „hanba“ a transparentmi. Pri plagáte s heslom Nepredlžujte naše právne a sociálne neistoty protestujúce sestričky zapaľovali sviečky.

„Žiadny protest, nátlak, ale ani takéto kultivované zhromaždenie neurýchlia ani nespomalia rozhodovanie Ústavného súdu. Sudcovia Ústavného súdu rozhodujú slobodne a nezávisle,“ podotkla k protestnej akcii hovorkyňa súdu Anna Pančurová.

Na zvýšenie platov zdravotných sestier v budúcom roku bude štát potrebovať okolo 135 miliónov eur, ktoré nemá. Rezort zdravotníctva už povedal, že zvyšovanie platov sestier, ale aj lekárov vidí ako nereálne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba