Na Dobrovodského protest prišlo 250 ľudí, Beňová a spol ustúpili

Na protestný pochod Oskara Dobrovodského v Bratislave prišlo asi 250 ľudí. Väčšina z nich patrila k nacionalistickému hnutiu Slovenská pospolitosť. Ešte v piatok svoju účasť na sociálnej sieti Facebook potvrdilo asi dvetisíc ľudí.

13.10.2012 15:24 , aktualizované: 19:41
pochod Foto:
Približne stovka ľudí sa zhromaždila na bratislavskej hlavnej stanici, aby tu začala pochod s názvom "Spoločne za slušný a bezpečný život".
debata (484)

Celá akcia mala pokojný priebeh až na stret so skupinou na Zámockej ulici, kde asi 20 aktivistov na čele s europoslankyňou Monikou Flašíkovou Beňovou chcelo pochod zastaviť. Polícia následne skupinu, kde okrem Beňovej boli napríklad aj Eduard Chmelár, či Michal Havran, vyzvala, aby sa rozišla.

Keďže tí tak neurobili, z cesty ich ich vytlačili ťažkoodenci. Beňová si ešte predtým s Dobrovodským vymenila zopár „neúctivých odkazov“, jeden aj druhý by sa vraj mali hanbiť, europoslankyňa dokonca nazvala ľudí z davu hajzlami.

„Je úplne neprístupné, aby v jednej krajine, zvlášť po tom, čo EÚ dostala Nobelovu cenu za mier, pochodovali fašisti,“ uviedla Flašíková Beňová. Zásah polície podľa nej nebol adekvátny. „Divím sa, prečo nezasiahli policajti proti tomuto pochodu, ale vytlačili nás, ktorí sme prišli týmto ľuďom povedať, že ich názory sú pre túto spoločnosť neprijateľné,“ dodala.

Následne sa protest presunul pred parlament, kde polícia vytvorila zátarasový oblúk. Tam si Dobrovodský a členovia Slovenskej pospolitosti takmer dve hodiny podávali mikrofón, obviňovali politikov z nečinnosti a zvýhodňovania neprispôsobivých občanov.

Pochod sa skončil fiaskom

Záver protestu pripomínal frašku. Šéfka neparlamentnej strany Národ a spravodlivosť Anna Belousovová sa všetkými možnými spôsobmi dožadovala o slovo. To jej ľudia z pospolitosti odmietli dať, keďže podľa nich je aj ona zodpovedná za stav štátu po roku 1989. Roztržke a štipľavým nadávkam už potom nezabránil ani Dobrovodský, ktorý vyzýval k jednote.

Sobotňajšiu akciu s názvom „Spoločne za slušný a bezpečný život“ zorganizoval Oskar Dobrovodský z Družstevnej ulice v Malackách. Ten má dlhodobé problémy so svojimi viac ako štyridsiatimi rómskymi susedmi, ktorí žijú na 45 metroch štvorcových. Jeho prípad sa začal medializovať hlavne potom, ako ho navštívil a pomoc mu prisľúbil bývalý minister vnútra Daniel Lipšic.

Dobrovodský už štyri roky žiada orgány samosprávy a štátnej správy o pomoc. Pred niekoľkými týždňami dokonca požiadal Malacky o sociálny byt. V sobotu pred pochodom informoval, že mesto mu jeden ponúklo. Podľa neho však ide o výsmech zo strany mesta, keďže štvrť, v ktorej sa byt nachádza, je miestnym Luníkom IX.

Dobrovodský tiež odmietol, že v dave protestujúcich boli aj extrémisti. „Kto sú extrémisti?“ opýtal sa. „Títo ľudia platia poctivo dane a dodržiavajú zákony, extrémisti čakajú na Zámockej ulici,“ poukázal na ľudí v živej reťazi.

Usporiadateľom pochodu bol aj Marián Mišún, ktorý kandidoval v marcových parlamentných voľbách za Ľudovú stranu Naše Slovensko.

Policajní ťažkoodenci počas pochodu v Bratislave
Účastníci pochodu Spoločne za slušný a bezpečný...
Ľudsko-právni aktivisti (vpravo) vytvorili živú...
484 debata chyba