Európska únia donúti Maďarov dostavať Nagymaros, tvrdí Binder

Európska únia napokon donúti Maďarov, aby dostavali dolný stupeň sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros, myslí si Július Binder, ktorý šéfoval podniku Vodohospodárska výstavba v čase spustenia gabčíkovského diela do prevádzky.

24.10.2012 13:29 , aktualizované: 13:38
Binder Foto:
Július Binder, bývalý šéf podniku Vodohospodárska výstavba v čase spustenia gabčíkovského diela do prevádzky
debata (1)

„Pretože je to potrebné pre plavbu a ochranu územia,“ zdôvodnil svoj názor Binder. Podľa jeho názoru by to bolo pre maďarskú stranu aj výhodné. „Maďari teraz len strácajú – nemajú zisky, majú len výdavky,“ dodal s tým, že keby dobudovali vodné dielo Nagymaros, mali by zisky.

S maďarskou stranou sú podľa Bindera veľmi ťažké rokovania, ale očakáva, že sa to ustáli a bude sa rešpektovať rozhodnutie Medzinárodného súdneho dvora v Haagu. Podľa jeho verdiktu zmluva z roku 1977 platí. Podľa Bindera sú v hre ekonomické a politické argumenty.

Spor medzi Maďarskom a Slovenskou republikou o Sústavu vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros bol spoločne predložený Medzinárodnému súdnemu dvoru v Haagu. V septembri 1997 súd rozhodol, že zmluva z roku 1977 medzi Maďarskom a Československom o výstavbe vodného diela Gabčíkovo – Nagymaros naďalej platí a Maďarsko nebolo oprávnené v roku 1989 pozastaviť a neskôr opustiť pridelené práce na vodnom diele. Súd tiež konštatoval, že Československo bolo oprávnené v novembri 1991 začať prípravu alternatívneho dočasného riešenia (nazývaného Variant C), ale nie uviesť ho do prevádzky v októbri 1992 ako jednostranné opatrenie.

Postavením variantu C v oblasti Čunova podľa Bindera vyvrcholilo snaženie veľa ľudí, ktorí ho za 251 dní postavili. „Je to unikátny čas,“ spomína Binder, lebo vtedy firmy odhadovali, že táto časť diela sa bude stavať štyri roky. Všetko vyvrcholilo prehradením starého koryta Dunaja, ktoré sa začalo presne pred 20 rokmi 24. októbra 1992. „Za štyri dni bol Dunaj prehradený,“ dodal.

Vláda vymenila splnomocnenca pre vodné dielo

Vo funkcii splnomocnenca vlády pre výstavbu a prevádzku Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVD G-N) nahradí súčasného splnomocnenca Petra Hatiara generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazár. Rozhodla o tom vláda na stredajšom rokovaní v areáli vodného diela na návrh ministra dopravy Jána Počiatka (nominant Smer-SD).

Hatiar zastával aj funkciu vedúceho delegácie slovenskej vlády na rokovaniach s Maďarskom o vykonaní Rozsudku Medzinárodného súdneho dvora v Haagu vo veci SVD G-N a bol tiež poverený vykonávaním Dohody o niektorých dočasných technických opatreniach a prietokoch do Dunaja a Mošonského ramena Dunaja z 19. apríla 1995.

Počiatek navrhol vymenovať na tieto pozície rovnako Ladislava Lazára, ktorý tak nahradí Hatiara vo všetkých funkciách. „Ladislav Lazár spĺňa požiadavky na kontinuitu zabezpečenia práce splnomocnenca i celej činnosti jeho útvaru, vrátane odborných a konzultačných činností,“ odôvodnil rezort dopravy.

1 debata chyba