O tom, prečo nevymenovať Čentéša, sa píše vyše roka, tvrdí prezident

Prezident Ivan Gašparovič sa v prípade vymenovania alebo nevymenovania Jozefa Čentéša za nového generálneho prokurátora bude riadiť rozhodnutím Ústavného súdu. Povedal to vo štvrtok novinárom. Na ich otázku, či má dôvody na nevymenovanie, prezident reagoval, že už vyše roka sa píšu dôvody.

25.10.2012 13:00 , aktualizované: 14:01
Jozef Čentéš Foto:
Jozef Čentéš
debata (275)

Prezidentská kancelária po verdikte Ústavného súdu o poslaneckom podaní, ktoré súviselo s nevymenovaním generálneho prokurátora, doteraz nekontaktovala zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Ten je aktuálne na študijnom pobyte v Poľsku. „Volal som aj so svojím právnikom, ktorý ma zastupuje v konaní pred Ústavným súdom. Ani mňa, ani jeho, zatiaľ prezidentská kancelária nekontaktovala,“ uviedol Čentéš.

Podľa stredajšieho verdiktu pléna Ústavného súdu je prezident povinný zaoberať sa návrhom Národnej rady SR na vymenovanie generálneho prokurátora podľa čl. 150 Ústavy Slovenskej republiky a ak bol zvolený postupom v súlade s právnymi predpismi, v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť Národnej rade Slovenskej republiky, že tohto kandidáta nevymenuje.

Rozhodlo o tom plénum Ústavného súdu, ktoré sa zaoberalo na žiadosť skupiny poslancov zastúpených Radoslavom Procházkom výkladom ústavných článkov týkajúcich sa právomoci prezidenta. Nevymenovať kandidáta môže prezident len ak nespĺňa zákonné predpoklady na vymenovanie alebo pre závažnú skutočnosť vzťahujúcu sa na kandidáta, ktorá dôvodne spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celého orgánu, ktorého má byť vrcholným predstaviteľom, uvádza sa v rozhodnutí ústavného súdu. Podľa rozhodnutia „prezident uvedie dôvody nevymenovania, pričom tieto nesmú byť svojvoľné“.

Ani kancelária predsedu parlamentu nedostala zatiaľ žiadne stanovisko prezidenta v tejto veci, potvrdil hovorca predsedu NR SR Pavol Chovanec. Prezident Ivan Gašparovič bol v deň verdiktu ústavného súdu na oficiálnej návšteve Dánskeho kráľovstva, do vlasti sa vrátil neskoro večer.

S podaním o výklad ustanovení Ústavy, týkajúcich sa právomoci prezidenta, sa na Ústavný súd 29. februára obrátila skupina 60 poslancov NR SR. Reagovali tým na niekoľkomesačné nekonanie prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorému parlament navrhol vymenovať za generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. V podaní nežiadali, aby Ústavný súd rozhodol, že prezident mal vymenovať Čentéša.

Na Ústavný súd sa podaním obrátil aj Jozef Čentéš s tým, že prezident svojím nekonaním porušil jeho práva zaručené Ústavou a medzinárodnými dohodami. Konkrétne ide o právo voliť a byť volený, právo na rovnaký prístup k voleným a verejným funkciám. Národná rada uznesením dňa 17. júna 2011 navrhla prezidentovi SR vymenovať za generálneho prokurátora SR kandidáta Jozefa Čentéša, ktorý získal 79 hlasov. Prezident ho dodnes nevymenoval.

275 debata chyba