Maďarič je na Repčíka krátky

Odvolať šéfa Slovenského ochranného zväzu autorského síce minister kultúry nemôže, ale urobí aspoň poriadok v tom, čo je súkromná a čo verejná akcia.

25.10.2012 17:20 , aktualizované: 26.10.2012 12:26
SOZA Foto:
Proti Slovenskému ochrannému zväzu autorskému pre práva k hudobným dielam prišiel pred sídlo ministerstva kultúry protestovať približne tucet ľudí.
debata (22)

Po poslednej iniciatíve šéfa zväzu Vladimíra Repčíka, ktorý chcel vyberať od maturantov poplatky za hudbu na stužkovej, sa v štvrtok pred ministerstvom kultúry konala akcia s názvom Stop SOZA. Jej organizátori vyzvali ministra Marka Maďariča, aby proti Repčíkovi, ktorý „chce spoplatniť pomaly už aj vzduch“, zasiahol. No hoci minister s ich rozhorčením súhlasí, na Repčíka je vraj krátky.

„Ministerstvo kultúry má smerom k SOZA iba zákonom obmedzené právomoci, ako je napríklad vykonávanie dohľadu. Nemá však žiadnu kompetenciu rozhodovať o tom, kto má stáť na čele akejkoľvek neziskovej organizácie,“ povedal Maďarič.

Repčíka môže odvolať len Výbor SOZA zložený z 18 členov volených Valným zhromaždením.

Podľa organizátorov akcie by mal rezort zvážiť aj odobratie licencie SOZA či vypracovať právnu analýzy toho, kedy zväz môže vyberať poplatky, ktorá by bola záväzná aj pre ďalšie inštitúcie.

Keďže spor okolo vyberania poplatkov za hudbu, ktorá odznie na stužkových, svadbách či pohreboch, vznikol najmä pre definíciu toho, čo je verejná a súkromná akcia, rezort včera zároveň prisľúbil riešenie tejto otázky. „V najbližšom období poskytneme jednoznačný výklad toho, čo je a čo nie je verejné podujatie,“ odkázal Maďaričov hovorca Jozef Bednár. Ako dodal, opakovane preto vyzývajú zväz, aby „postupoval v jednotlivých prípadoch citlivo, so zdravým rozumom“. „Väčší problém totiž nevidíme v aktuálnom znení autorského zákona, ale v tom, ako niektorí tento zákon aplikujú v praxi,“ dodal Bednár.

Podporu protestujúcim vyslovil aj šéf parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek (Smer). „Zákony sú nejednoznačné. SOZA by si to však mal uvedomiť, a to aj pre situáciu v spoločnosti, a zvážiť každý svoj krok, aby sa nedostával do rozporu so zdravým rozumom,“ povedal.

Aj keď napätú situáciu by mala podľa poslanca upokojiť už malá novela autorského zákona, o ktorej rozhoduje parlament na prebiehajúcej schôdzi, definitívne riešenie podľa neho musí priniesť až kompletne nové znenie celého zákona. „Toto je však jedna z najťažších právnych noriem vôbec,“ varuje Jarjabek.

Ministerstvo uviedlo, že zákon by malo predložiť v druhej polovici volebného obdobia, aby nová úprava mohla platiť od druhého polroka 2015. Zároveň si však chce počkať aj na európsku smernicu o kolektívnej správe, ktorú na odbornú diskusiu predložila Európska komisia práve v týchto dňoch. „Pre našu republiku bude v oblasti ochrany a uplatňovania autorských práv záväzná, preto sa experti ministerstva aktívne zúčastňujú na jej posudzovaní,“ dodalo ministerstvo.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba