Členovia politických strán sú v pohybe

Členstvo parlamentných strán sa dalo od volieb do pohybu. Politici hovoria, že ide o úkaz, ktorý zvyčajne prichádza po každých voľbách.

28.10.2012 19:00
Poslanci, parlament, NR SR Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Vládnemu Smeru pribudlo od volieb približne 400 členov. Ku koncu septembra členstvo ukončilo 300 ľudí. „Naši členovia nie sú povinní uvádzať dôvody, pre ktoré chcú zrušiť svoje členstvo v strane,“ informovala hovorkyňa Smeru Monika Počátková. Podľa nej vyše polovici zrušili členstvo okresné organizácie, pretože neplatili členské.

Informácia o tom, či bol záujemca v minulosti členom inej politickej strany, je súčasťou prihlášky, ktorú vypĺňa záujemca o členstvo. Štatistiky o tom, z ktorej politickej strany pribudlo Smeru najviac členov, po voľbách však v centrále nevedú.

SDKÚ konkrétne číslo o tom, koľko jej po voľbách odišlo členov, neposkytla. Hovorí, že nemá hlásené masové príchody a ani odchody. Je to vraj individuálne v jednotlivých krajoch a mení sa to každý mesiac. Teraz má SDKÚ približne 5 200 členov. „Je prirodzené, že keď je strana v zložitej situácii, ukazuje sa charakter a tendencia je skôr vycúvať, čo je jednoduchšie, ako keď je strana vo vláde, kedy je tendencia opačná,“ povedal hovorca SDKÚ Michal Lukáč.

KDH údaje o členstve v tomto roku len zbiera a k dispozícii budú ku koncu roka. Ak bol hlásiaci sa člen už predtým členom inej strany, musí jeho členstvo schváliť predsedníctvo hnutia, napísal hovorca Matej Kováč.

SaS prijala od volieb 25 nových členov, teraz je ich 290. SaS si zisťuje aj stranícku minulosť záujemcov o členstvo. „Je pre nás dokonca zásadným kritériom pre vstup do strany fakt, že žiadateľ o členstvo nebol nikdy členom komunistickej strany ani Smeru. Bývalý člen HZDS by to mal tiež veľmi zložité,“ tvrdí hovorkyňa SaS Tatiana Tóthová. Až 92 percent členov je bez straníckej minulosti. Majú však zopár bývalých členov Demokratickej strany, ANO či Slobodného fóra.

Bugárovmu Mostu – Híd pribudlo od volieb do 50 nových členov a zhruba rovnaký počet zo strany aj odišiel. Strana sa pýta záujemcov, v akej strane v minulosti boli. Most tvrdí, že nevedie štatistiku, z ktorej strany mu po voľbách pribudlo najviac členov.

Mimoparlamentná SMK uviedla, že má teraz 9 660 členov a strane pribudol po voľbách približne rovnaký počet členov, ako jej aj ubudol. Konkrétne číslo však nepovedala. SMK sa nepýtala po voľbách nových členov, či boli predtým v inej strane. Dôvodom odchodu členov z SMK bývajú podľa hovorkyne strany Heleny Fialovej najčastejšie nezhody v rámci miestnej organizácie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba