Gašparovič si chce počkať na všetky verdikty Ústavného súdu

Prezident Ivan Gašparovič podľa svojho hovorcu počká na všetky verdikty Ústavného súdu v súvislosti s doterajším nevymenovaním zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, aby sa vyčistil stôl a až potom sa rozhodne, či ho do vedenia prokuratúry vymenuje.

28.10.2012 14:30
Jozef Čentéš Foto:
Jozef Čentéš
debata (174)

„Nezabúdajme na to, že je tam aj podnet samotného pána Čentéša, ktorý žiada ústavný súd, aby povedal, či boli alebo neboli porušené jeho ústavné práva. Až keď ústavný súd rozhodne o tomto podnete pána Čentéša, až potom začne plynúť tzv. primeraná lehota,“ uviedol hovorca prezidenta Marek Trubač v relácii STV O päť minút dvanásť.

Prezidentovi okrem toho zatiaľ chýba aj odôvodnenie verdiktu pléna ústavného súdu, ktorý padol v stredu na základe podnetu skupiny poslancov. Podľa tohto rozhodnutia je prezident Slovenskej republiky povinný zaoberať sa návrhom parlamentu na vymenovanie generálneho prokurátora Slovenskej republiky podľa čl. 150 Ústavy Slovenskej republiky a ak bol zvolený postupom v súlade s právnymi predpismi, v primeranej lehote buď vymenovať navrhnutého kandidáta, alebo oznámiť Národnej rade SR, že kandidáta nevymenuje.

Ústavný súd zverejnil len výrok pléna – do prezidentského paláca ešte nedoručili výklad so zdôvodnením, na základe ktorého by mohol Gašparovič vo veci kandidáta na šéfa prokuratúry konať. Trubač upozornil, že parlament 17. júna 2011 zvolil len kandidáta na vymenovanie za generálneho prokurátora, ktorého podľa článku ústavy prezident vymenúva. „To znamená, že ho vymenuje alebo nevymenuje,“ dodal

Úplne inak sa na situáciu pozerá samotný Čentéš. Prezidentovi podľa neho nič nebráni v tom, aby ho v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov vymenoval za generálneho prokurátora. „Moja voľba bola zákonná a legitímna a ďalšie otáľanie je len predlžovaním súčasného, podľa môjho názoru neústavného a nezákonného stavu,“ vyhlásil Čentéš a pripomenul, že SR nemá obsadenú jednu z najdôležitejších ústavných funkcií.

Skutočnosť, že prezident ešte o prípadnom vymenovaní Čentéša nerozhodol, Trubač zdôvodnil tým, že doteraz nebola žiadna voľba generálneho prokurátora tak rozporuplná a spochybňovaná, ako tá zo 17. júna 2011. „O tom, že okolo tejto voľby, okolo pána Čentéša je veľa otáznikov, svedčí aj množstvo podnetov, ktoré sú na ústavnom súde. Aj z takéhoto dôvodu je teda prirodzené a úplne samozrejmé, že prezident republiky – ak má rozhodnúť zodpovedne, počká na verdikty ústavného súdu,“ povedal Trubač.

Čentéš tvrdí, že ústavný súd dvakrát potvrdil ústavnosť a legitimitu jeho voľby. Argumentuje tým, že ústavný súd odmietol ústavnú sťažnosť Dobroslava Trnku, ktorou spochybnil jeho zvolenie. "Ak ústavný súd konštatoval legitimitu a ústavnosť mojej voľby, tak podľa môjho názoru túto skutočnosť by mali rešpektovať všetci občania SR, vrátane orgánov verejnej moci, a nemali by túto voľbu spochybňovať, " povedal Čentéš a pripomenul nepísané pravidlo, že rozhodnutia ústavného súdu sa nekomentujú, ale rešpektujú.

Čentéš sa ohradil voči možnosti, že by bol stranícky kandidát a že voľba bola spolitizovaná. Proces voľby uskutočnil parlament. „Ktorý ja neriadim, nemám dosah na neho a pripadá mi to ako nevhodné a nie na mieste, aby som ja zodpovedal za to, akým spôsobom prebehla voľba v národnej rade,“ dodal Čentéš. Ani skartovanie výpovede poslanca Igora Matoviča nepovažuje Čentéš za dôvod na jeho nevymenovanie za generálneho prokurátora. Čentéš sa obhajuje, že išlo o neúmyselné, jednorazové a náhodné konanie. „Vylučujem moju vedomosť,“ dodal. Matovič výpoveď zopakoval a potvrdil, že vypovedal rovnaké skutočnosti. Aj Čentéšovi nadriadení udalosť vyhodnotili len ako ľudské pochybenie.

Richter tvrdí, že Smer má záujem o nezávislého prokurátora

Smer-SD nemá záujem stavať straníckeho kandidáta v prípade novej voľby generálneho prokurátora. S návrhom by v prípade novej voľby mohli prísť „profesijné organizácie prokurátorov“, a teda by išlo o „absolútne nestraníckeho kandidáta“, povedal v relácii STV minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Sociálny demokrat rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu SR, podľa ktorého má prezident SR vymenovať legitímne zvoleného kandidáta na šéfa prokurátorov, prípadne vysvetliť, prečo tak neurobí. Dôvody na nevymenovanie nesmú byť svojvoľné. Richter pripomenul, že vymenovanie má v rukách prezident Ivan Gašparovič a Smer-SD bude rešpektovať jeho rozhodnutie.

Podpredseda KDH Július Brocka si myslí, že prezident by mal zvoleného Jozefa Čentéša vymenovať za generálneho prokurátora. Urobiť to mal podľa neho už dávno. „Zastáva mi rozum, že nekoná a takto škodí Slovensku,“ povedal. Zdôraznil, že Čentéš bol parlamentom zvolený v legitímnej tajnej voľbe, a preto hlave štátu nič nebráni v tom, aby ho vymenovala. Richter poznamenal, že voľba bola absolútne spolitizovaná, čo predtým nebývalo. Brocka sa obáva, že ak to pôjde takto ďalej, Smeru-SD budú patriť všetky funkcie. Richter pripomenul, že sociálni demokrati získali svoj mandát od ľudí legitímne.

174 debata chyba