Úradníkov v justícii nahnevali platy sudcov

Ostrým štrajkom už nehrozia len učitelia, ale aj súdni úradníci. Minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorého ešte pred mesiacom premiér pochválil, že upokojuje situáciu v súdnictve, má problém. Zamestnanci v justícii totiž nie sú spokojní s platovými ani pracovnými podmienkami. Borecovi vyčítajú, že sa s nimi napriek prísľubu nestretol, hoci ho o to trikrát požiadali. Obávajú sa aj prepúšťania. Ak by sa títo zamestnanci rozhodli štrajkovať, činnosť súdov by to úplne ochromilo.

02.11.2012 14:00
ministerstvo spravodlivosti, bratislava Foto:
Kým zamestnanci v justícii žiadajú vyššie finančné ohodnotenie, ministerstvo hovorí, že spraví všetko pre to, aby nedošlo ku kráteniu ich poplatkov.
debata (56)

„Štrajkom sme pohrozili už vlani, keďže mzdové ohodnotenie zamestnancov justície je priam dehonestujúce. Každý si myslí, že máme vysoké platy, ale tie majú iba sudcovia. Zamestnancov v justícii najviac pobúrila správa, že sa sudcom na budúci rok opäť budú valorizovať platy. Každému o 230 eur, čo sú dve tretiny platu asistentiek,“ povedala Pravde Marta Božková, predsedníčka Odborového zväzu justície.

Ako dodala, asistentka, čo je vlastne pravá ruka sudcu, má dnes plat asi 350 eur čistého a vysokoškolsky vzdelaní zamestnanci 500 až 520 eur. Asistentky pritom ťahajú i služby, no nadčasy im neuhrádzajú a nemôžu si za ne ani zobrať voľno.

V justícii pôsobí zhruba 4 500 ľudí. Božková tvrdí, že aj keby všetkým zvýšili mzdy len o infláciu, nebola by to pre štátny rozpočet taká záťaž ako zvýšenie platov učiteľov, lekárov či zdravotníkov, ktorých je oveľa viac. Ich platové požiadavky vláda už pritom vyriešila alebo rieši, zatiaľ čo súdnym úradníkom nevenuje pozornosť. Justiční odborári preto už v decembri minulého roka vstúpili do štrajkovej pohotovosti. Zo 4 500 zamestnancov je v odboroch približne 2 500. Ochotu zúčastniť sa na ostrom štrajku zatiaľ prejavilo asi 1 500 z nich. Keby sa pridali ďalší, protest by skomplikoval rozhodovanie súdov a predĺžil súdne konanie.

Podľa odborárov je diskriminujúce aj to, že sa rozdiely robia i v rámci justície. Práca asistentiek, tajomníčok, vyšších súdnych úradníkov či účtovníčok je totiž rovnaká ako u zamestnancov Ústavného súdu. Tí však napriek tomu majú platové tarify o 100 až 280 eur vyššie. Podobne ako učitelia preto i pracovníci v justícii žiadajú zvýšenie platov o 10 percent. „To by ani nebolo zvýšenie, ale dorovnanie platov o infláciu za tri roky, keď sa platy štátnych zamestnancov nevalorizovali,“ vysvetlila Božková.

Súdni úradníci od ministerstva žiadajú aj písomné záruky, že nebude prepúšťať. Podľa pôvodných plánov sa na budúci rok mali mzdové rozpočtové prostriedky viazať o približne päť percent, čo by si na súdoch vyžiadalo prepustenie viac ako dvesto pracovníkov. Božková hovorí, že také niečo neprichádza do úvahy. „ôStavy sa znižovali už v roku 2011, už niet koho prepustiť. Keby prišlo o prácu čo i len jedno percento zamestnancov, justícia začne kolabovať,“ varovala odborárska predáčka.

To, že sa nebude prepúšťať, súdnym úradníkom nedávno prisľúbila štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská, odborárom to však nestačí. Dožadujú sa rokovania s ministrom Borecom, ktorý už dávnejšie sľúbil, že sa stretne so všetkými odborármi, no zišiel sa len so zástupcami väzenskej a justičnej stráže. Nereagoval ani na otvorený list, ktorý mu Odborový zväz justície zaslal pred dvoma týždňami. Už v ňom ho informovali o napätých pomeroch v justícii a možnom vyhlásení štrajku.

Podľa hovorkyne rezortu spravodlivosti Jany Zlatohlávkovej sa ministerstvo snaží zabrániť znižovaniu počtu zamestnancov justície. No kým odborári žiadajú vyššie finančné ohodnotenie, ministerstvo hovorí, že spraví všetko pre to, aby nedošlo ku kráteniu platov.

Zlatohlávková zároveň prisľúbila, že sa Borec s odborármi v krátkom čase stretne. „Dovolíme si pripomenúť, že ministrovi sa v čase veľmi náročnej konsolidácie podarilo zabezpečiť aspoň mierne navýšenie prostriedkov v budúcoročnom rozpočte, čo zvyšuje šance, že sa šetrenie nedotkne platov zamestnancov súdov,“ dodala hovorkyňa rezortu. Ministerstvo sľubuje aj iné, nefinančné ústupky a benefity.

Ako budú odborári postupovať, ak sa s ministerstvom nedohodnú, Božková ešte nevedela povedať. O tom, či budú trvať na svojich požiadavkách a v prípade, že im minister nevyjde v ústrety, prejdú do štrajku, musí rozhodnúť vedenie odborov po stretnutí s Borecom. Preto nie je stanovený ani nijaký termín prípadného štrajku.

Situácia v justícii sa vyhrotila práve v čase, keď sa Slovenskom valí vlna protestov. Ak sa nedohodnú na zvýšení platov, 26. novembra sa začne neobmedzený štrajk zamestnancov školstva. Protest spolu s kolegami z krajín visegrádskej štvorky chystajú aj zdravotníci.

Podľa predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského sa uskutoční v nemocniciach a bude mať pokojný priebeh. Zapojiť by sa mali aj sestry, ktorým Ústavný súd pozastavil účinnosť zákona o zvýšení platov. Akcia by sa mala konať koncom novembra, presný termín nie je zatiaľ známy. ,,Na ohlásený štrajk učiteľov sme to však neviazali," informoval Pravdu Visolajský.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba