Slovenské dno v Pacifiku nás stálo už viac ako 5 miliónov dolárov

Výskum územia na dne Tichého oceánu medzi Mexikom a Havajskými ostrovmi, v ktorom by sa mali nachádzať obrovské zásoby polymetalických rúd, už Slovensko za 25 rokov stál viac než päť miliónov dolárov.

03.11.2012 13:18
debata (16)

Odkedy územie Slovensku patrí, teda od roku 1987, až do roku 2008, do prieskumu morského dna investovalo približne 4,4 mil. dolárov, od roku 2009 do 2011 uhradilo 525-tisíc eur, v súčasnosti platíme 175-tisíc eur ročne. Peniaze z rozpočtu ministerstva životného prostredia každoročne putujú do pokladnice Spoločnej organizácie Interoceanmetal (SO IOM), ktorej je Slovensko členom a ktorej Medzinárodná organizácia pre morské dno (MOMD) udelila právo na vyhľadávanie a prieskum v pridelenej časti dna Tichého oceána.

Vyplýva to z informácie o činnosti SO IOM, ktorú tento rok vypracoval splnomocnenec vlády v organizácii Peter Baláž v spolupráci s expertom zo SO IOM Jozefom Franzenom. Vyhľadávanie a prieskum polymetalických rúd na dne oceánu sú základnou čiastkovou úlohou SO IOM. Konečným cieľom je ťažba a predaj kovov.

Investície Slovenska do prieskumu sú v porovnaní s niektorými inými krajinami malé. Čína, Japonsko, Kórea, India či Nemecko do výskumu investujú ročne desať až dvadsať miliónov dolárov. „Za súčasných podmienok teda nepredstavujeme prieskumnú a technologickú špičku v tejto sfére,“ píšu Baláž a Franzen v materiáli. SO IOM, ktorej členom sú okrem SR aj Bulharsko, Česko, Kuba, Poľsko a Rusko, má s MOMD kontrakt do roku 2016.

Prieskumné práce na dne oceánu však nie sú ukončené a je potrebné urobiť ešte tri expedície. Slovensko preto podporuje myšlienku predĺžiť kontrakt s MOMD do roku 2023. Zároveň sa začína uvažovať nad transformáciou SO IOM na medzinárodné konzorcium či akciovú spoločnosť. „Z ekonomického pohľadu cieľom prechodu na Spoločný podnik je určenie hodnoty SO IOM a následne možnosť obchodovania so svojím podielom v IOM,“ vysvetľujú Baláž a Franzen v správe. Hodnota úžitkových kovov mangánu, medi, niklu a kobaltu sa na území SO IOM odhaduje na 180 až 200 miliárd dolárov. Rozloha prieskumného územia prideleného SO IOM je 75-tisíc kilometrov štvorcových, z toho Slovensku patrí približne 12-tisíc kilometrov štvorcových.

Baláž a Franzen upozorňujú, že Európska únia má obmedzené zásoby rudných a energetických surovín. Situácia nie je podľa nich najpriaznivejšia ani na Slovensku, kde sa v súčasnosti z kovov ťaží už len zlato. „Vzhľadom na deficit vlastných zdrojov kovov v Európe, ich dlhodobo rastúce ceny a potrebu ich zabezpečenia pre chod a rozvoj európskeho hospodárstva možno túto investíciu do prieskumu zdrojov morského dna považovať za strategicky výhodnú,“ píšu v správe.

Odporúčajú preto, aby Slovensko zostalo členom SO IOM a MOMD a aby pokračovalo v prieskumoch. „Vzhľadom na preukázanú perspektívnosť prieskumného územia existuje vysoká pravdepodobnosť, že vynaložené prostriedky sa v budúcnosti vrátia s vysokou mierou zisku,“ dodávajú.

16 debata chyba